Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха как се активира любовта в мозъка ни

31 август 2024, 08:19 часа • 1488 прочитания

Учени от университета „Аалто“ във финландския град Еспоо откриха област от мозъка, свързана с любовта.

Проучването, публикувано в списанието Cerebral Cortex, предоставя най-изчерпателната представа досега за мозъчната дейност, свързана с различни видове любов. В проучването изследователите са използвали функционален магнитен резонанс (fMRI) за измерване на мозъчната активност при 55 участници. Те били помолени да си представят различни сценарии, свързани с шест вида любов, включително родителска, романтична, любов към приятели, непознати, домашни любимци и природа.

Анализът на данните показа, че моделът на активиране на любовта се генерира в социални ситуации в базалните ганглии (подкорови ядра от нервни възли), средната фронтална бразда, прекунеуса (област на париеталния лоб) и темпора-париеталния ганглий отстрани на тила.

В същото време най-голямата мозъчна активност се поражда от родителската любов към децата, по-специално в областта на стриатума (зоната за вземане на решения). Мозъчната активност зависи не само от близостта на обекта на любовта, но и от неговия вид. Например любовта към природата активира системата за възнаграждение и визуалните области на мозъка, но не и социалните области - за разлика от междуличностната любов. Установено е също, че състрадателната любов към непознати причинява по-малко активиране на мозъка в сравнение с любовта към близките. Изненадващо било и това, че реакциите на мозъка на собствениците на домашни любимци били по-силни в области, свързани със социалното познание, отколкото на лица, които не са собственици на домашни любимци. Този факт показва дълбока връзка между хората и техните домашни любимци на невронно ниво, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Защо се влюбваме в точно определени хора? 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес