Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещастната тоалетна, потопила нацистка подводница през Втората световна война

31 декември 2022, 07:45 часа • 11249 прочитания

Това е историята на капитан Шлит, потънала подводница и много злощастно изхождане. През април 1945 г., само седмици преди безусловната капитулация на Германия през Втората световна война, посещението на войник до тоалетната води до драматична – и изключително неприятна – гибел на нацистка подводница, пише IFLScience.

U-1206 кръстосва под вълните на шотландското крайбрежие близо до Абърдийн. Германските подводници, чието име е съкращение от Unterseeboot (подводница), са безмилостно ефективни при потапянето на кораби и се оказват огромна заплаха през Втората световна война.

Сред многобройните си технологични и инженерни предимства, U-boоt също така включва впечатляващо усъвършенствана тоалетна система в сравнение със съюзническите подводници.

Тоалетните на съюзническите подводници обикновено включвали септична яма, която събирала отходните продукти на екипажа и ги пускала в морето, когато подводницата излезе на повърхността. Тази система работела сравнително добре, но резервоарът заемал място на бездруго тясната подводница.

За да се справи с проблема, този модел на нацистка подводница използвала система за промиване под високо налягане, която изхвърляла отходите от жизнената дейност на моряците директно в морето, дори когато подводницата била потопена. За съжаление тази спестяваща място технология била сложна за използване, което капитан Карл-Адолф Шлит научил по трудния начин.

През есента на 1944 г. лейтенант-командир Карл Адолф Шлит поема командването на подводницата и след като сформира екипажа, се премества в Берген, Норвегия, където е базирана 11-а флотилия на Кригсмарине. През пролетта на 1945 г. подводницата навлиза в Северно море и се насочва към бреговете на Шотландия. На 13 април 1945 г. подводницата наближава пристанището Питърхед в Шотландия, срещайки конвой. Вечерта са открити проблеми в дизеловия двигател, в резултат на което командирът слиза на дълбочина 60 метра и нарежда ремонт на двигателя.

На 14 април 1945 г., при посещение на тоалетната, Шлит открива неизправност. Първо вика машинния инженер, но той поправя двигателя и се налага да повика друг механик. Той се опитва да поправи тоалетната, но не забеляза, че клапанът на тоалетната е отворен и в резултат на небрежните му действия тоалетните отпадъци, изтласкани от сгъстен въздух и морска вода, се стоварват върху двамата моряци.

Стълб морска вода започва да избива от тоалетната под налягане от няколко атмосфери. Машинният инженер се притичва на помощ, но водният стълб не му позволява да се доближи до механизмите за затваряне на клапаните. Щурманът, без да знае какво се е случило, нарежда изплуване на дълбочината на перископа. След спадане на налягането инженерът затваря всички кранове, но водата успява да достигне до акумулаторния отсек.

Солената вода попада върху пластините на акумулатора, което води до отделянето на отровен хлор. Облаци дим се носят из цялата подводница и Шлит нарежда незабавно изплуване. Командирът с голяма трудност отваря люка на рулевата рубка, осигурявайки приток на чист въздух и изпускайки облаците газ зад борда. В този момент обаче британски самолети откриват подводницата и пускат бомби върху нея. Не са регистрирани преки попадения, но бомбите избухват твърде близо до подводницата.

Точно така свършва играта за U-1206. Смята се, че четирима от войниците на борда са се удавили, а останалите членове на екипажа са били заловени като военнопленници.

Останките от подводницата лежали край шотландския бряг около 70 години, докато не били открити през 2012 г. Историята за нейната недостойна гибел обаче ще продължи да живее вечно.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Изследователи твърдят, че са открили подводницата, с която Хитлер е избягал (ВИДЕО)

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес