Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любимите филми на човек разказват за неговата нервна система

09 септември 2024, 07:50 часа • 1230 прочитания

Въз основа на филмовите жанрове, които човек предпочита, може да се направи извод за това каква информация той възприема най-добре. Например феновете на екшън филмите реагират по-силно на отрицателните емоции, докато любителите на комедиите реагират по-силно на положителните емоции. Хората, които са невъзприемчиви към емоционални стимули, също могат да бъдат разпознати по любимите си филми.

Нито пари, нито успех. Тайната на най-щастливите хора в света

Възгледите за живота и културните предпочитания могат да разкажат много за даден човек от биологична и психологическа гледна точка. Например според неотдавнашно изследване литературните вкусове се наследяват по същия начин като външния вид, а политическите убеждения влияят на начина, по който интерпретираме и се отнасяме към историческите събития.

Изследователи от няколко германски университета проучили как любимите филмови жанрове са свързани с емоционалната обработка. Оказало се, че при любовта към различни филми мозъчната активност също не е еднаква. Статия, описваща тази връзка, е публикувана в списанието Frontiers in Behavioral Neuroscience.

В експеримента, проведен от учените, взели участие 257 души. Били им показани изображения на лица, изразяващи гняв или страх, и геометрични форми, а реакцията на мозъка към тези снимки била фиксирана с помощта на функционален магнитен резонанс. Експериментаторите се фокусирали върху амигдалата, която задейства реакцията „бий се или бягай“ в отговор на заплаха, и прилежащото ядро – центърът на възнаграждение. Освен това всички участници в проучването разказали за филмите и филмовите жанрове, които харесват.

Авторите на статията смятали, че нервната система на феновете на екшън филми ще се възбужда по-трудно, тъй като такива филми обикновено предоставят много емоционални стимули. Но почитателите на екшъни и комедии демонстрирали най-силни реакции и в двете мозъчни области, които били обект на изследването. В същото време хората, които предпочитали трилъри и документални филми, имали значително по-слаб отговор на емоционални стимули.

Важно е, че мозъчната активност при гледане на уплашени и ядосани лица сред феновете на екшън филми и комедии се оказала еднаква, а филмите от тези жанрове като цяло предизвикват различни емоции: екшън филмите – отрицателни, комедиите – положителни. Според авторите на изследването това наблюдение потвърждава, че удоволствието от гледането на филм от определен жанр се обяснява с преживяването на емоции като такива.

Напишете писмо на хартия, после го скъсайте

Учените са направили извод, че хората, които от невробиологична гледна точка са по-склонни да реагират на страх, гняв и като цяло всякакви емоционални стимули, предпочитат филми, в които емоциите играят важна роля. Тези, които, напротив, са по-малко възприемчиви към емоционални стимули, избират кино, което въздейства по-скоро на когнитивно ниво. Това може да бъдат например детективски истории и трилъри, в които се „разплита“ мистерия, разкрива се престъпление, или документални филми, където се оценява голямо количество факти.

В бъдещи изследвания, както смятат авторите на работата, е важно да се вземат предвид индивидуалните различия в реакциите на мозъка към емоционални стимули. Освен това има смисъл да се провери дали в резултат на редовно гледане на филми от определен жанр е възникнала характерна мозъчна активност.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес