Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви качества притежават хората, смятани за мъдри

21 септември 2024, 08:00 часа • 517 прочитания

Проучване, обхващащо 11 държави на пет континента, проведено от Университета на Ватерло (Канада), показва как се проявява мъдростта според повечето хора. Това става чрез способност за прилагане на знания, логическо мислене, контрол на емоциите, съобразяване с чувствата и възприятията на други хора. Изследването е публикувано в Nature Communications.

„За наша изненада всичко това беше назовано във всички изследвани региони и тези аспекти бяха свързани с изрично приписване на мъдрост“, каза д-р Максим Руднев, първи автор на изследването.

Проучването предполага, че хората по света могат да преценяват, подкрепят и да се доверяват на лидери, учители и други влиятелни лица въз основа на тези критерии.

Топ 5 разлики между знание и мъдрост

„Ако човек не е смятан за способен на размисъл и логическо мислене, то възприемането му като социално-емоционално компетентен и морален не компенсира този дефицит. Това беше забележимо след злополучния президентски дебат Тръмп – Байдън през 2024 г.: и двамата кандидати не изглеждаха рефлективни, но много зрители възприеха Тръмп като победител: Байдън изглеждаше добронамерен, но когнитивно слаб“, казва д-р Игор Гросман, който ръководи изследването.

В изследването взели участие 2707 души от 16 социално-икономически и културно различни групи от Канада, Съединените щати, Еквадор, Перу, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Мароко, Южна Африка и Словакия. Участниците трябвало да сравнят 10 души, включително учени, политици и учители, в контекста на сложен избор от реалния живот без ясен правилен или грешен отговор, и да оценят мъдростта на тези хора.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес