Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да познаете силната жена по пръстите?

08 декември 2021, 16:45 часа • 4860 прочитания

Жените с по-къс показалец от безименния са физически по-силни, става ясно от научна публикация визданието Proceedings of the Royal Society B.

Така нареченият индекс на пръста, или индекс на Манинг, е съотношението на дължините на показалеца и безименния пръст, обусловени от влиянието на половите хормони по време на вътрематочното развитие. При жените разликата между дължината на показалеца и безименния пръст обикновено е по-голяма, отколкото при мъжете, а показалецът е по-дълъг.

Изследователите измерили индекса на пръста и силата на хващане при 125 здрави жени на възраст 19-31 години. Оказало се, че колкото по-дълъг е безименният пръст на жената, толкова по-здрава е нейната хватка. Дължината на безименния пръст се влияе от пренаталните нива на тестостерон и очевидно дава повече сила на мускулите.

Намалената сила на хватката е свързана с повишен риск от сърдечносъдови и метаболитни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест и други заболявания. Разбирането на факторите, които влияят на силата на хващане, ще помогне да се използва по-добре този биомаркер за оценка на рисковете.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес