Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Феномен на фалшивата дупка: Може ли тази черна дупка да е нов тип звезда?

20 април 2023, 08:40 часа
Реклама

Изследователи от университета „Джон Хопкинс“ са провели симулации, които предполагат съществуването на нов тип небесен обект, който много прилича на черна дупка. Наречен топологичен солитон, този хипотетичен обект изкривява пространството по същия начин като черна дупка, но разпръсква и освобождава слаби светлинни лъчи, вместо да ги поглъща, пише SciTechDaily.

Изследователите са използвали математически уравнения и симулации, за да конструират обекта, което показва, че може да има други скрити небесни тела в Космоса. Това изследване се основава на теорията на струните и има за цел да съгласува квантовата механика с теорията на Айнщайн, потенциално предлагайки нови типове ултракомпактни звезди. Изводите на учените ще бъдат публикувани в списание Physical Review D.

„Бяхме много изненадани – казва физикът Пиер Хайдман, ръководител на изследването. – Обектът изглежда идентичен с черна дупка, но от тъмното му петно излиза светлина.“

Коя е най-голямата черна дупка във Вселената?

Откриването на гравитационни вълни през 2015 г. разтърси света на астрофизиката, защото потвърди съществуването на черни дупки. Вдъхновен от тези открития, екипът на „Джон Хопкинс“ се заел да проучи възможността за други обекти, които биха могли да предизвикат подобни гравитационни ефекти, но които биха могли да минават като черни дупки, когато се наблюдават с ултрапрецизни сензори на Земята, казва съавторът Ибрахима Бах. Според него изучаването на хипотетични обекти като топологични солитони ще помогне на учените да разберат това.

Обектът на този етап е хипотетичен. Но фактът, че екипът може да го конструира с помощта на математически уравнения и да покаже как изглежда със симулации, предполага, че може да има други видове небесни тела в Космоса, които се крият дори от най-добрите телескопи на Земята.

Новите симулации реалистично изобразяват обект, който изследователите наричат топологичен солитон. Той изглежда като замъглена снимка на черна дупка отдалеч, но като нещо съвсем друго отблизо.

Червеевите дупки могат да изкривяват светлината като черните дупки

Този топологичен солитон изкривява пространството точно като черна дупка, но се държи различно от космическото чудовище, като освобождава слаби светлинни лъчи, които не биха избягали от силната гравитационна сила на истинска черна дупка.

„Светлината е силно изкривена, но вместо да бъде погълната, както би се случило в черна дупка, тя се разпръсква в странни движения, докато в един момент се връща по хаотичен начин“, казва Хайдман.

Гравитационното поле на черната дупка е толкова силно, че светлината може да обикаля на определено разстояние от нейния център, по същия начин, по който Земята обикаля около Слънцето. Това разстояние определя ръба на „сянката“ на дупката, така че всяка входяща светлина ще удари фатално региона, който учените наричат „хоризонт на събитията“. Там нищо не може да избяга – дори светлината.

Порталите в пространството може вече да са открити, казват български физици

Учените са симулирали няколко сценария, използвайки снимки на космическото пространство, сякаш са заснети с камера, поставяйки пред обектива черна дупка и топологичен солитон. Резултатите дали изкривени картини поради гравитационните ефекти на масивните тела.

Мотивирани от различни резултати от теорията на струните, Бах и Хайдман открили начини за конструиране на топологични солитони през 2021 г., използвайки общата теория на относителността на Айнщайн. Въпреки че солитоните не са предсказания за нови обекти, те служат като най-добрите модели за това как могат да изглеждат новите обекти с квантова гравитация в сравнение с черните дупки.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес