Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски учени предлагат кравите да се хранят с нарциси, за да се забави глобалното затопляне

19 юли 2023, 08:04 часа • 3500 прочитания

Учени във Великобритания провеждат четиригодишно изследване, целящо да даде отговор на въпроса ще може ли храненето на крави с екстракт от нарциси да подобри тяхната храносмилателна система и да намали производството на парниковия газ метан.

Изследователите са установили, че отглежданите на голяма надморска височина в Уелс нарциси съдържат съединение, което освен, че е ключов компонент в производството на лекарство за лечение на Алцхаймер, има и една друга удивителна способност - използвано като добавка в  храната на кравите може да намали техните емисии на метан.

Нарцисът е националното цвете на Уелс и се оказва, че вирее изключитено добре в Черните планини. В тези условия в цветето се изработва мощно биоактивно съединение - галантамин, което има решаващо значение за намаляването на метана, разказва Кевин Стивънс, производител на нарциси и собственик на компанията Agroceutical пред Euronews.

ОЩЕ: Индия: "бранители на кравите" тероризират месари и търговци

Ако  изследването се окаже успешно, то няма да може кардинално да реши проблема с изменението на климата, но ще помогне за намаляване на емисиите на парникови газове и следователно ще има ефект за забавянето на повишаващите се глобални температури.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес