Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бременността променя структурата на мозъка (ВИДЕО)

18 септември 2024, 07:50 часа • 825 прочитания

По време на бременността се променя не само тялото, но и нервната система на жената. Подробно изследване, сравняващо структурата на мозъка преди зачеването, по време на бременност и след раждането, са публикували учени от САЩ.

Известно е, че бременността променя организма на жената и тези промени могат да засегнат не само периода на износването на детето, но и по-нататъшния живот. Например според последните изследвания трудната бременност (както и тийнейджърската) е способна да увеличи риска от преждевременна смърт, а раждането – да обърне биологичното стареене.

Лекари в помощ на пациентите: Предтерминно раждане

Специалисти от Калифорнийския университет в Санта Барбара и Ървайн, както и от Националния институт по здравеопазване (всички в САЩ) са проучили как бременността засяга мозъка на жената. Резултатите от тяхното изследване, което може да се счита за една от първите изчерпателни карти на невроанатомичните промени преди, по време и след бременност, са публикувани в списанието Nature Neuroscience.

Учените наблюдавали процесите, настъпили в мозъка на здрава 38-годишна жена във връзка с бременността. Тя преминала 26 изследвания с ядрено-магнитен резонанс: четири пъти три седмици преди зачеването, 15 пъти по време на бременността и седем пъти две години след раждането. Резултатите от сканирането били съпоставени с показателите на осем души от контролната група.

Изследователите установили, че обемът и дебелината на мозъчната кора на жената са намалели значително към деветата седмица от бременността. Особено силно това се проявило в мрежата на пасивния режим на мозъка, която е свързана със социалното познание. В същото време обемът на вентрикулите и цереброспиналната течност се увеличили, а микроструктурата на бялото вещество станала по-цялостна. Тези процеси били свързани с факта, че нивото на хормоните прогестерон и естрадиол се повишава при бъдещата майка.

Някои изменения, като намаляването на обема и дебелината на кората на главния мозък, се запазили две години след раждането. Други, напротив, след около два месеца се върнали към нивото, което ЯМР записал преди зачеването.

По думите на авторите на статията резултатите имат потенциал да променят разбирането за невронните изменения, свързани с бременността. Тази информация може да бъде полезна за поддържане на психичното здраве на жената през перинаталния период (от 28-ата седмица на бременността до седмия ден от живота на новороденото).

Какви са първите признаци на бременността, които остават незабелязани

Но както отбелязват учените, е необходимо да се установи дали измененията ще бъдат същите и при други бъдещи майки, както и да се анализират по-дългосрочното въздействие на бременността върху мозъка.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес