Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Borrelia инфекциите - скритата пандемия, засягаща около 25% от населението в Европа

25 септември 2024, 10:52 часа • 1035 прочитания

За съществуваща, но скрита пандемия от Borrelia инфекции алармират от LymeCare Alliance. По данни на организацията проучванията показват, че милиони хора в Европа и света са изложени на риск от заразяване с Borrelia инфекции. Нещо повече - истинският обхват на тази скрита пандемия е установен, но остава до голяма степен неизказан.

По данни на научна публикация в BMJ Global Health "нови изследвания оценяват глобалното серологично разпространение на Borrelia на 14,5%, като първите три региона са Централна Европа с 28,6%, Източна Азия с 28,3% и Западна Европа с 18,0%." Това статистически означава, че ако сте в една стая с четирима души, има голям шанс един от тях да има Borrelia.

Още: Заплахите и изменението на климата: Как "ловците на вируси" ще предотвратяват следваща пандемия?

Снимка: iStock

Предава се от бременни на бебетата

Един от по-малко известните, но дълбоко тревожни аспекти на лаймската болест е способността й да се предава от бременни жени на техните неродени деца. Това явление, известно като вродена лаймска борелиоза, възниква, когато бактерията Borrelia премине плацентарната бариера, заразявайки плода по време на бременност.

Проучванията показват, че нелекуваната лаймска болест при бременни жени може да доведе до сериозни усложнения за бебето, включително спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане и проблеми с развитието след раждането. Бактериите могат да заразят мозъка, сърцето и други жизненоважни органи на плода, потенциално водещи до дългосрочни здравословни проблеми.

Още: Кърлежите и лаймската болест: Как да разпознаем опасните видове

Още по-тревожно е, че много бременни жени не знаят, че имат лаймска болест, тъй като нейните симптоми могат да бъдат едва доловими или неправилно диагностицирани. Поради това много бебета се раждат с инфекцията, без майката да получи подходящо лечение.

Снимка: iStock

Въпреки че лаймската болест е най-разпространената векторно-преносима инфекция в света, бременните жени и тези, подложени на ин витро оплождане, не се изследват рутинно за нея. Това рязко контрастира със сифилис, който е стандартен пренатален скринингов тест. Както лаймската болест, така и сифилисът се причиняват от спирохетни бактерии и могат да имат тежки последствия, ако се предадат на плода, включително спонтанен аборт, мъртво раждане или проблеми с развитието. Като се имат предвид потенциалните рискове, съществува належаща необходимост скринингът за лаймска болест да се включи в пренаталните грижи, за да се осигури ранно откриване и лечение, подобно на сифилиса. Защо здравната система не прави това, а осъжда малки деца на бъдещи страдания?

Още: Лаймска болест - 13 признака (СНИМКИ)

Предаване на Лаймска болест по полов път

Лаймската болест, причинена от бактерията Borrelia, принадлежи към същото семейство като добре познатата инфекция, предавана по полов път, сифилис. Под микроскоп двете бактерии са почти неразличими.

В новаторско разкритие изследователите сега оспорват дългогодишното вярване, че лаймската болест се предава изключително от кърлежи. Нови доказателства сочат, че Borrelia може би се разпространява и чрез сексуален контакт.

В един експеримент, Borrelia е открита в гениталните секрети на инфектирани с Лаймска болест индивиди, включително хетеросексуални двойки, които са имали незащитен секс.

Още: Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

Последствията от това откритие са шокиращи, което предполага много по-широк път на предаване, отколкото се смяташе досега, и потенциално засяга още милиони хора по света. Цитираният научен доклад е „Полово предаване на лаймска болест: предизвикателство за парадигмата на болестта, пренасяна от кърлежи“.

Снимка: iStock

Още проучвания предполагат, че Borrelia може да се предава между хората, подобно на полово предаваните инфекции като сифилис. Сведения от животински модели и човешки генитални секрети загатват за тази възможност, въпреки че все още липсват окончателни финални доказателства.

Още: Какво трябва да знаете за живота на вече събудилите се кърлежи?

Предложение за резолюция

Спешно предложение за резолюция относно лаймската болест е подадена в Европейския парламент, но правителствата и ЕС продължават да мълчат.

През 2018 г. в Европейския парламент е внесено предложение за резолюция относно лаймската болест (борелиоза), което насочва вниманието към критичните пропуски в диагностиката, лечението и осведомеността за това все по-разпространено заболяване. Въпреки това предложение правителствата в цяла Европа останаха мълчаливи, без да предприемат действия за справяне с проблема.

Резолюцията подчертава ключови опасения, особено че няма европейски консенсус относно лечението, диагностиката и скрининга на лаймската болест и че националните практики се различават значително (точка E). Тази липса на стандартизация доведе до непоследователни реакции на здравеопазването, като много пациенти изпитват забавена диагноза и неадекватно лечение. Предложението също така подчертава, че истинската тежест на лаймската болест в ЕС е неизвестна поради липса на последователни статистически данни, различни дефиниции на случаи и различни лабораторни методи (точка J).

Още: Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Въпреки тези належащи опасения, нищо не е направено за установяване на единен европейски подход, оставяйки много пациенти без грижите и подкрепата, от които се нуждаят.

Други насекоми, пренасящи лаймска инфекция 

Въпреки че кърлежите са най-известните вектори на борелия и лаймска болест, те далеч не са единствената заплаха. Разнообразие от други насекоми са способни да предават Borrelia и други инфекции, пренасяни от кърлежи, което допълнително усложнява глобалната борба срещу тази скрита епидемия. За съжаление, много хора, включително здравни специалисти, не знаят за тези алтернативни пътища на предаване, оставяйки милиони на риск от недиагностицирани инфекции.

Комарите

Още: Лаймска болест мъчи супермодела Бела Хадид

Въпреки че кърлежите са основно отговорни за лаймската болест, проучванията показват, че комарите също могат да играят роля в разпространението на Borrelia. Революционно проучване откри видове Borrelia в комари в цяла Германия, което предполага потенциален нов вектор за лаймска болест. („Появата на Borrelia burgdorferi s.l. в различни родове комари (Culicidae) в Централна Европа“)

Проучване, проведено в гористите райони на Шчечин, изследва разпространението на Borrelia burgdorferi при кърлежи и комари. Сред комарите са заразени 1,7% от женските, 3,2% от ларвите и 1,6% от какавидите. Проучването потвърждава, че кърлежите са основният вектор на лаймската болест, но също така подчертава, че комарите могат да играят второстепенна роля в предаването на патогена. („Кърлежи и комари като вектори на Borrelia burgdorferi s. l. в гористите райони на Шчечин“)

Снимка: Pixabay

Още: 6-те болести, които изключително трудно се диагностицират

Доказателствата показват, че спирохетите Borrelia са открити в слюнчените жлези на комарите, което поражда опасения, че тези насекоми също могат да пренасят болестта.

Бълхи

Бълхите, които обикновено се свързват с домашни любимци и гризачи, също са идентифицирани като потенциални носители на бактерии Borrelia. Всъщност е доказано, че бълхите приютяват и пренасят редица патогени, включително видове Borrelia, Bartonella (друго заболяване, пренасяно от кърлежи) и Rickettsia.

Въшки

Още: Двойно повече случаи на лаймска болест у нас в сравнение с 2017 г.

Телесните въшки са документирани като носители на Borrelia recurrentis. Тези въшки могат лесно да се разпространяват сред хората, особено в условия, при които хората живеят наблизо. („Инфекциозни болести“, Дейвид А. Уоръл, в Инфекциозни болести (четвърто издание), 2017 г.)

Мухи

Хапещи мухи, като конски мухи и еленови мухи, са изследвани за потенциалната им роля в предаването на Borrelia и други патогени. („Кърлежи и хапещи насекоми, заразени с етиологичния агент на Лаймска болест, Borrelia burgdorferi.“ L A Magnarelli и J F Anderson)

Лекарите не виждат симптомите на лаймската болест

Един от най-явните проблеми в глобалната криза с лаймската болест е дълбокото неразбиране на нейните симптоми – дори сред обучени здравни специалисти. Повечето лекари са запознати само с „класическите“ симптоми на Лайм: обрив, болки в ставите и грипоподобно заболяване след ухапване от кърлеж. Но реалността е много по-сложна и опасна.

Снимка: iStock

20 известни вида Borrelia

Има над 20 известни вида Borrelia, които могат да заразят хората, като всеки от тях причинява голямо разнообразие от симптоми. Тези видове включват Borrelia burgdorferi (основният причинител на Лаймска болест в Северна Америка), Borrelia afzelii и Borrelia garinii (по-често срещани в Европа и Азия) и няколко други. Всеки вид може да предизвика свой собствен уникален набор от симптоми и много от тези симптоми се простират далеч отвъд типичните лаймски прояви, които лекарите разпознават.

Над 20% от кърлежите у нас са заразени с лаймска болест

Например, докато някои видове засягат предимно кожата и ставите, други могат да атакуват предимно нервната система или сърцето, което води до неврологични симптоми, когнитивен спад или сърдечен блок. Дори опитните лекари често не са наясно с това разнообразие, което води до неуспех в диагностиката и лечението.

Всъщност повечето лекари дори не знаят колко различни вида Borrelia причиняват лаймска болест или набора от симптоми, които причинява всеки вид. Ако попитате регулярен лекар колко вида Borrelia могат да заразят хората или какви специфични симптоми причиняват, той вероятно ще се затрудни да отговори. Още по-лошо е, че много здравни специалисти не знаят, че не е необичайно един пациент да носи няколко вида Borrelia наведнъж.

Великият имитатор

Borrelia често е наричана "Великият имитатор", защото нейните симптоми са неясни, разнообразни и могат да имитират безброй други състояния - синдром на хроничната умора, фибромиалгия, множествена склероза, ревматоиден артрит и дори психиатрични заболявания като депресия или тревожност. Сложността на инфекцията създаде идеална буря за погрешни диагнози.

Множествена склероза

Пациенти със заболявания като множествена склероза и фатални заболявания като ALS са имали недиагностицирана лаймска болест в продължение на много години

Множествената склероза (МС) е тежко, инвалидизиращо заболяване, засягащо млади възрастни. Въпреки напредъка в управлението на симптомите и терапиите, модифициращи заболяването, не съществува лечение. Разпространението на МС съвпада с разпространението на патогена на лаймската болест Borrelia burgdorferi, който се предава от иксодови кърлежи. Сезонните модели на случаите на МС са в съответствие с тези на лаймската болест, което предполага възможна връзка. („Хроничната лаймска борелиоза в основата на множествената склероза – възможно ли е излекуване с антибиотици?“)

Снимка: iStock

Друг доклад обсъжда 45-годишна жена, диагностицирана с множествена склероза (МС), за която също е установено, че има положителна серология за Лаймска болест. Припокриването на симптомите между лаймската болест и МС усложнява диагностиката и лечението, както се вижда в този случай. („Множествена склероза и положителна лаймска серология“ от Марко Аурелио Лана-Пейксото)

Жена в Бургаско почина след ухапване от кърлеж

Проучване в окръг Съфолк, Ню Йорк, установява, че 9 от 19 пациенти, диагностицирани с амиотрофична латерална склероза (ALS), са имали серологични доказателства за излагане на Borrelia (лаймска болест), в сравнение с 4 от 38 контроли. Повечето серопозитивни пациенти са мъже и някои показват подобрение с антибиотично лечение. ("Имунологична реактивност срещу Borrelia burgdorferi при пациенти с моторни невронни заболявания")

Проучване на казус съобщава за значително възстановяване при пациент, за който първоначално се смяташе, че има ALS, след като е бил лекуван с антибиотици за инфекции на Lyme и Babesia. Това повдига тревожната възможност някои диагнози на ALS да бъдат погрешни, като истинската причина е лаймска болест. („Възстановяване на заболяването на моторния неврон, свързано с IV ceftriaxone и анти-Babesia терапия“, W T Harvey, D Martz)

Тестовете за лаймска болест не работят 

Имунната система на всеки човек реагира различно на инфекциите с Borrelia. Някои индивиди произвеждат антитела бавно или в малки количества, което затруднява стандартните тестове като ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ) или Western blot за откриване на инфекцията, особено в ранните или късните стадии на заболяването. Това означава, че ако направите теста в неподходящ момент, може да не знаете, че имате инфекцията.

Опасните кърлежи в България стават все по-разпространени

Има над 20 известни вида Borrelia, които могат да причинят лаймска болест, всеки от които представлява уникални предизвикателства за тестване. Повечето тестове са предназначени за откриване на антитела срещу Borrelia burgdorferi, най-често срещаният щам в Северна Америка. Но инфекциите, причинени от други щамове, особено в Европа и Азия, могат да останат неоткрити, което води до фалшиви отрицателни резултати.

Бактериите Borrelia също са известни със способността си да се крият в тъканите, което затруднява имунната система да ги открие. В резултат на това пациентите може да не произведат достатъчно антитела за тест, въпреки че бактериите остават активни в телата им. След като бактерията проникне в мозъка, нервната система, сухожилията или очите, тестовете могат непрекъснато да дават отрицателни резултати, въпреки активната инфекция.

Снимка: iStock

Въпреки че Western blot тестът се счита за златен стандарт, той има ограничения. В много страни той измерва само малък брой протеинови ленти - често само 5-7 - в сравнение с над 15 в други. Според насоките на CDC, пет положителни ленти са необходими за официална диагноза, оставяйки много пациенти недиагностицирани. Това оставя инфекциите нелекувани, което води до увреждане или дори смърт за много страдащи.

Кърлежите и пролетта. Разпознаването на симптомите на лаймската болест ще спаси живота ви

Фалшиво-отрицателни резултати

Фалшиво-отрицателните резултати от ELISA тестовете са основна пречка за идентифициране на лаймската болест. Тези тестове, поради ниската си чувствителност, често не успяват да открият инфекцията, което забавя лечението. Лекарите трябва да спрат да разчитат единствено на ELISA тестове за диагностика, тъй като този метод често пропуска активни инфекции.

Скорошно проучване разкри значителни проблеми с настоящите диагностични тестове за лаймска болест, особено с широко използвания тест ELISA. Изследователите сравняват осем различни системи ELISA и пет имуноблота, разкривайки големи несъответствия при откриването на антитела срещу Borrelia. Още доказателства с такива реални случаи представяме в нашите доклади на пациенти.

(„Големи разлики между тестовите стратегии за откриване на антитела срещу Borrelia се разкриват чрез сравняване на осем ELISA и пет имуноблота“, C. W. Ang, D. W. Notermans, M. Hommes, A. M. Simoons-Smit и T. Herremans, 2011)

Здравната система премахна точните тестове

Наистина точни диагностични методи, като директно микроскопско наблюдение на кръв и тъкани и изолиране на култура, постепенно бяха премахнати от здравната система под претекст, че имат недостатъци. На тяхно място остават надеждните и често неточни кръвни тестове за антитела.

Въпреки че учените по света продължават да използват напреднали технологии като микроскопия в тъмно поле (DFM) за откриване на Borrelia, тези методи не са достъпни за милионите хора, страдащи от Лаймска болест по света. В същото време микроскопията с тъмно поле е прост и достъпен метод. Изисква само опитен микробиолог и малко специализиран микроскоп. 

Подготовка преди теста за Лаймска болест

Преди да се подложат на изследване за лаймска болест, пациентите трябва да се подготвят, като стимулират имунната система и разграждат биофилмите на Borrelia в продължение на поне един месец. Този процес на подготовка помага за подобряване на точността на тестовете, тъй като увеличава вероятността за откриване на бактериите в системата. Чрез насочване към биофилмите и засилване на имунната активност, шансовете за получаване на по-точни резултати се увеличават.

Ето нашето подробно ръководство „Подготовка за изследване за лаймска болест (Борелия)“. Тази информация може значително да подобри шансовете на милиони за откриване на находки в серумните тестове.

Borrelia осакатява и убива хората

Липсата на знания за лаймската болест сред лекарите често има пагубни последици за пациентите. Грешната диагноза и некомпетентността могат да превърнат някога активни и здрави хора в хора с увреждания. Повечето лекари нямат истинско разбиране за симптомите на болестта. 

Устойчивост на Borrelia burgdorferi

Пациентите, които имат късмета да получат официална диагноза за лаймска болест, често получават един курс антибиотици и след това се изпращат по пътя си, като се очаква да възобновят живота си. Въпреки това, много хора с дългосрочни инфекции и тежки симптоми изпитват малко или никакво подобрение след това лечение. Тези лица могат да свидетелстват за истинската скорост и ефективност на лечението. Един курс на антибиотици е малко вероятно да излекува някой, страдащ от късна Лаймска болест.

Снимка: iStock

Проучване на Preac-Mursic et al. подчертава устойчивостта на Borrelia burgdorferi при пациенти дори след антибиотично лечение. Изследователите установиха, че въпреки лечението, бактериите все още могат да бъдат култивирани от тъканите на пациентите и някои индивиди продължават да изпитват клинично или субклинично заболяване без откриваеми нива на антитела. Изследването заключава, че както ранната, така и хроничната лаймска болест, с персистираща Borrelia след лечение, не могат да бъдат изключени въз основа на отрицателни тестове за антитела. („Оцеляване на Borrelia burgdorferi при антибиотично лекувани пациенти с лаймска борелиоза“)

Проучване на Hodzic et al. изследва ефективността на антибиотичното лечение при миши модел на Лаймска болест. Мишки, заразени с Borrelia burgdorferi, са лекувани с цефтриаксон по време на ранен (3 седмици) и хроничен (4 месеца) стадий на инфекция. Докато антибиотичното лечение прави мишките последователно отрицателни за култура, някои тъкани остават PCR-положителни и спирохети са открити в богати на колаген тъкани. ("Устойчивост на Borrelia burgdorferi след антибиотично лечение при мишки")

Това просто означава, че когато бъдат назначени антибиотици и тестът е отрицателен след това, това показва само едно нещо - кръвният тест е отрицателен, но бактериите остават дълбоко вградени в колагеновите тъкани на заразените.

Реалността става още по-страшна

Проучване, ръководено от световно известната Ева Сапи и колеги, изследва дали Borrelia може да персистира в тялото дори след продължително лечение с антибиотици. Проучването анализира тъкани от 53-годишен пациент с лаймска болест, който е бил подложен на 16 години продължителна антибиотична терапия. Въпреки лечението, изследователите откриха антигени на Borrelia, ДНК и клъстери от биофилм в органите на пациента, включително мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб. („Дългосрочната персистентност на антигени и ДНК на Borrelia burgdorferi в тъканите на пациент с лаймска болест“)

Това проучване предоставя убедителни доказателства, че Borrelia може да оцелее в човешкото тяло въпреки агресивното лечение с антибиотици, предизвиквайки настоящото разбиране на протоколите за лечение на Лаймска болест.

Лекарите никога няма да признаят това. Мнозина от тях дори не знаят за тези изследвания. Много от тях дори не знаят колко морфологични форми има Borrelia, и че биофилмните формации, ако са чували за тях, са 1000 пъти по-устойчиви на антибиотици от бактериалната подвижна форма на инфекцията.

Още една страшна истина

Има над 350 заболявания, за които е известно, че са свързани с лаймска борелиоза. По-долу е даден списък само на няколко от тях. 

  • Амиотрофична латерална склероза (ALS - болест на Лу Гериг)
  • Болест на Алцхаймер
  • Остър исхемичен инсулт 
  • Тежки сърдечни заболявания (остър коронарен синдром, кардиомиопатия, сърдечно заболяване)
  • Тежки неврологични заболявания (остър миелит, напречен миелит, синдром на Guillain-Barré, множествена склероза, прогресивна супрануклеарна парализа)
  • Инсулт (прогресиращ инсулт, субарахноидален кръвоизлив)
  • Дихателна недостатъчност
  • Септичен артрит
  • Неонатален респираторен дистрес
  • Синдром на внезапна детска смърт (SIDS)
  • Синдром на хроничната умора
  • фибромиалгия
  • Менингит
  • Церебрална атрофия
  • склеродермия
  • Ревматоиден артрит
  • Ревматична полимиалгия
  • Системен васкулит (грануломатоза на Wegener, васкулит)
  • Деменция (предстарческа деменция, обратима деменция)
  • Във файла има още над 320 потвърдени състояния

Можете да изтеглите и прегледате пълния списък, заедно с колекция от доклади, тук.

Пентагонът тествал използването на кърлежи като биологично оръжие

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес