Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С Европейска здравна карта имаме право на спешна помощ навсякъде в ЕС

20 юли 2015, 16:31 часа • 10643 прочитания

По силата на европейското законодателство, всички европейски граждани имат право да получат неотложна спешна медицинска помощ на територията на Европейския съюз. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Станимир Хасърджиев, председател на националната пациентска организация.

Той посочи, че е добре хората, които предприемат пътуване в европейска държава, да се снабдят с Европейска здравно-осигурителна карта. Според еврозаконодателството с тази карта можеш да получиш бърза медицинска помощ в 87 държави.

„Картата се изважда от съответната Района здравна каса по местоживеене. Тя служи за доказателство пред съответното лечебно заведение на територията на Европейския съюз, че лицето е здравно осигурено в България. В случай на инцидент лицето представя тази карта и благодарение на нея ще получи неотложната медицинска помощ, като обикновено няма да е необходимо да заплаща нищо. По силата на спогодбите и на европейското законодателство, на лечебните заведения ще им бъде заплатено от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в България”, посочи Хасърджиев.

По думите му хората, които по една или други причина не са се снабдили с този документ, трябва също да са информирани за правата си. „За тях вариантите са два. Първата възможност е да опитат да се свържат с българските здравни власти. Има начин да се потвърди дали даден пациент е здравноосигурен и необходимите документи да се получат в съответното лечебно заведение. Ако това не се случи, човек може да си заплати на място всички медицински манипулации, които са му били извършени. Запазвайки документите си издадени при заплащането, връщайки се в България, пациентът може да поиска от НЗОК възстановяване на сумите. Това е важно, защото има ситуации при които трябва да се реагира много бързо”, коментира още Станимир Хасърджиев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес