Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зъболекар: Това е най-добрият час за миене на зъбите сутрин

03 октомври 2024, 12:03 часа

Повечето хора мият зъбите си по едно и също време всеки ден. Зъболекарят д-р А. Заим посочва идеалното време сутрин за извършване на тази хигиенна процедура.

Кога е най-добре да си миете зъбите сутрин?

Д-р Заим споделя, че миенето на зъбите може да изглежда като едно от най-простите неща. Редовното пропускане на тази процедура може да доведе до сериозни здравословни проблеми като кариес или пълна загуба на зъби. Експертът споделя, че времето от деня, когато извършвате тази процедура, наистина има голямо влияние върху вашето здраве.

„Миенето на зъбите в 7:15 сутринта е идеалното време за извършване на тази процедура след събуждане“, казва лекарят.

6 храни, които развалят зъбите ни от детството

"Докато спите, бактериите, причиняващи плака, се размножават в устата ви. Следователно, колкото по-дълго спите, толкова повече време имате за размножаване на бактериите. Мийте зъбите си рано сутрин с паста за зъби, съдържаща флуор", споделя още експертът.

Зъболекарят добавя, че миенето на зъбите преди закуска също е добра идея. Друга полза от миенето на зъбите преди закуска е, че започва активно производство на слюнка. Това помага за разграждането на храната и естествено убива вредните бактерии в устата, като помага за запазването на здравето на усмивката.

Вечер трябва да си миете зъбите преди лягане. Много е важно да не ядете и не пиете нищо между вечерното миене на зъбите и лягането.

Грешки, които хората правят, когато мият зъбите си

В повечето случаи хората правят сериозни грешки, когато се грижат за зъбите си. Най-често срещаните от тях:

  • Не сменят четката си дълго време - не трябва да миете зъбите си с една четка повече от 2 месеца, особено ако е с мек косъм;
  • Използват голямо количество паста за зъби - не трябва да изстисквате голямо количество паста, достатъчно е малко грахово зърно;н
  • Четкане с линейни хоризонтални движения - по-добре е да работите с четка отгоре надолу и обратно;н
  • Твърде бързо почистване на зъбите - процедурата трябва да продължи поне 3 минути;
  • Миене на зъбите само веднъж на ден - трябва да извършвате процедури за устна хигиена не само сутрин, но и преди лягане;
  • Силно натисканен на четката върху зъбите и венците - това може да нарани тъканите; по-добре е да използвате лек натиск.

Тези 4 храни съсипват зъбите 

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес