Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 7 октомври: Лекар: Яжте я всяка сутрин на закуска поне 1 месец, тази храна сваля холестерола с 25%

07 октомври 2024, 10:16 часа

Руският лекар д-р Елена Соломатина препоръчва да следите нивата на кръвната захар и холестерола, дори ако нямате признаци на диабет. Има един прост и познат продукт, който ще ви помогне да контролирате безпроблемно и двата показателя - това са овесените ядки.

Храната, която сваля холестерола с 25% само за месец 

Овесената каша има много полезни за организма свойства. Тя не само нормализира кръвното налягане и има положителен ефект върху сърцето, но също така помага за контролиране на нивата на холестерола и кръвната захар. Освен това овесените ядки са богати на фибри, които дават усещане за ситост и свързват холестерола в червата.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол 

Овесената каша за закуска е чудесен избор. Горещата полутечна каша обгръща стените на стомаха, насища и понижава нивата на кръвната захар и холестерола.

"Ако ядете овесени ядки всяка сутрин в продължение на един месец, нивата на холестерола ви ще спаднат с една четвърт, сякаш приемате специални лекарства. В допълнение, фибрите в овесените ядки ви дават усещане за ситост, благодарение на което тялото спокойно ще издържи до храненето за деня. Овесената каша може да се готви във вода или мляко, както и малко мед", казва лекарят и допълва, че тези лечебни свойства не се отнасят за миксовете мюсли и инстантните овесени закуски.

Състав и полезни свойства

Естествените антиоксиданти, влизащи в състава на овесените ядки, допринасят за устойчивостта на организма към влиянието на околната среда и стреса и повишават човешкия имунитет.

Фосфорът, калцият и желязото, съдържащи се в овесените ядки в големи количества, осигуряват формирането и развитието на костния скелет и съдействат за предотвратяването на анемия.

При болки в корема и подуване овесените ядки обгръщат стомашната лигавица и предотвратяват образуването на възпалителни процеси. Овесените ядки се използват за прочистване на червата от токсини. Овесената каша е превантивно средство срещу рак на храносмилателната система. Овесената каша насърчава активното функциониране на стомашно-чревния тракт и предотвратява развитието на гастрит и стомашни язви.

Овесените ядки, поради наличието на биотин, съдействат за подобряване на състоянието на кожата и предотвратяване на дерматит. Овесените ядки принадлежат към групата на лесно смилаемите храни.

Овесените зърнени култури включват широка гама от витамини и минерали: желязо, магнезий, фосфор, цинк, натрий, калций, калий, витамини от група В и витамин Е.

Как бобът влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес