Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 5 септември: Лекар: Тази ядка трябва да се яде всеки ден от всеки

05 септември 2024, 10:43 часа

С консумацията на тази ядка може да си набавите дневната доза от селен и витамин В, съобщава руският диетолог д-р Марина Макиша.

Коя е тази ядка и за какво е полезна?

Лекарят призовава да се ядат бразилски орехи веднъж на ден. Експертът спподеля, че тази храна има наистина уникални свойства. Бразилският орех съдържа дневната нужда от селен. Елементът осигурява антиоксидантна защита на тялото, поддържа имунната система и функционирането на сърдечно-съдовата система (по-специално осигурява антитромботичен ефект). Освен това селенът е признат за един от най-мощните компоненти срещу онкологични заболявания, уточни лекарят.

Коя ядка сваля най-бързо холестерола и по колко трябва да се яде на ден?

Според Марина Макиши е по-добре да си набавяте селен не от добавки с неизвестен произход, а като ядете по 25-30 грама ядки на ден. По-голямо количество не се препоръчва, защото ядките са много калорични. Но съставът на бразилските орехи не се ограничава само до селен. Продуктът е богат и на калий, магнезий и витамини от група В.

Бразилските орехи също са с високо съдържание на магнезий. Този минерал има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, успокоява нервите и нормализира храносмилането. Ядките съдържат още мед (полезен за костите и подобрява метаболизма на кислорода в тъканите), фосфор (нормализира мозъчната функция), аргинин (подобрява съсирването на кръвта), витамини от група В, флавоноиди, алфа-линоленова киселина, фибри, омега-3 и много протеини. Ядката е много калорична (659 kcal на 100 гр) и отлично насища и възстановява енергията.

Богатият състав на бразилския орех спомага за ускоряване на метаболизма и елиминиране на токсините и подобрява защитните функции на организма, а също така спомага за регулиране нивата на холестерола и кръвната захар.

Бразилския орех действа за:

  • укрепване на имунната система, богато на витамини и полезни хранителни вещества;
  • профилактиране на заболявания (намалява риска от рак на простатата и гърдата);
  • укрепване на тялото (понижаване на холестерола, нормализиране на кръвното налягане, предотвратяване на кръвни съсиреци, укрепване на сърдечно-съдовата система);
  • стимулиране на важни процеси (мазнините и фибрите подобряват работата на стомашно-чревния тракт, предотвратяват запек, възпалителни процеси, стимулират стомашна перисталтика);
  • нормализиране на нивата на кръвната захар за предотвратяване на диабет.

Минус и противопоказания

Ако изядете повече от 2-3 ядки (около 50 грама), ще настъпи предозиране. Също така не се препоръчва да се дават бразилски орехи на деца под тригодишна възраст. Количеството изядени ядки може да бъде както полезно, така и вредно. Поради факта, че ядката ускорява метаболизма, тя намалява желанието за сладко. Ако ядете ядки в прекомерни количества, можете да напълнеете. Освен това излишъкът от селен, който се натрупва в тялото поради прекомерната консумация на ядки, може да причини разстройства, киселини, слабост и неразположение. Освен това излишните мазнини увеличават натоварването на вътрешните органи.

Яжте тази ядка 30 минути преди хранене и кръвната ви захар няма да скочи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес