Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 30 юли: Лекар: Яжте диня в това количество, за да е полезна

30 юли 2024, 11:09 часа

Руският диетолог и кандидат на медицинските науки д-р Елена Соломатина изясни кой трябва да откаже от динята и каква е максимално допустимата порция от този плод в диетата, която може да се консумира на дневна база.

По колко диня може да се яде на ден?

"Не се препоръчва този вкусен плод да се яде на килограм", отбелязва д-р Соломатина. По нейни изчисления два килограма от този деликатес съдържат приблизително 500 килокалории, колкото едно пълноценно хранене. Но такава храна не може да се нарече балансирана поради голямото количество захар в състава й, според диетолога.

Лекар: НЕ яжте динята така, ако имате тези заболявания, здравен съвет за деня, 27 юли 

„Два килограма от този плод са 500 килокалории. При това натоварване със захар е малко вероятно да изразходваме тези калории веднага, но не е нужно да заменяте обяда с диня“, казва д-р Соломатина.

"Можете да ядете не повече от 200 грама диня наведнъж и е най-добре да консумирате този плод по време на междинна закуска", категоричен е диетологът.

„Препоръчителното количество диня е 200 грама наведнъж. По-добре е да ядете парче диня, отколкото бонбон, бисквити или торта", споделя д-р Соломатина. Тя съветва да не се ядат повече от 800 грама диня на ден.

"Ако разделите динята на четири дози по 200 грама, това ще бъде приблизително 50 килокалории", добавя д-р Соломатина.

"Хората с определени здравословни проблеми трябва да обсъдят с лекаря си дали могат да ядат плодове, които имат диуретичен ефект", продължи диетологът. Възможно е да се наложи да се откажат от динята 

„Ако имате пясък или камъни в бъбреците, динята може да премести камъче. Ако човек вече приема някакви диуретични лекарства, ако има сериозни нарушения на сърдечно-съдовата система, на стомашно-чревния тракт, трябва да се внимава с този плод. При декомпенсиран диабет, е по-добре да не се яде сладка диня“, предупреждава д-р Елена Соломатина.

Динята е сладък плод. Съдържа около 13% захароза, фруктоза и глюкоза (това са захари). В допълнение към тях, пулпата съдържа цял набор от полезни вещества: пектини, магнезий, калций, натрий, калий, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, каротин, аскорбинова киселина и др.

Но предимствата на този плод не свършват дотук:

  • съдържа ликопен, антиоксидант, който придава червения цвят на зрънцето и също така намалява риска от развитие на атеросклероза и сърдечни заболявания;
  • има мощен холеретичен и диуретичен ефект, поради което е в състояние да очисти черния дроб и бъбреците от токсини;
  • от полза е за имунната система и доказано подобрява настроението;

Ако преядете с диня, можете да получите чревно разстройство, болки в корема, газове, а ако плодът се съхранява неправилно (без охлаждане), можете също да се отровите. Плодът има и по-сериозни противопоказания. Диня не трябва да се яде при:

  • диария;
  • цистит;
  • простатит;
  • метеоризъм;
  • колики;
  • проблеми със стомашно-чревния тракт;
  • тежки патологии на панкреаса и простатната жлеза;
  • патологии на сърдечно-съдовата система;

Лекар: Яжте динята така за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 27 юли

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацита със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес