Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 29 юли: Лекар: НЕ по 8 чаши, а това количество вода ТРЯБВА да се пие на ден

29 юли 2024, 13:13 часа

Тялото ни съдържа голям процент вода, така че е много важно да останем хидратирани, за да избегнем редица здравословни проблеми. Водата участва в почти всички процеси, поддържащи живота.

Не по 8 чаши - ето по колко точно вода трябва да се пие на ден

„Водата е от съществено значение за оцеляването на тялото“, споделя диетологът Кристъл Скот.

"Сигурно сте чували правилото, че трябва да пиете осем чаши вода на ден. Не мисля, че това число е непременно грешно, но мисля, че изследването определено се е променило с времето. Препоръките за вода варират според възрастта, пола и нивото на активност", казва специалистът.

Лекар: НЕ пийте минералната вода така, вдига кръвното

„За човек с тегло 90 кг необходимото количество вода е 3 литра вода на ден, което означава, че 1 л вода е необходимото количество течност за всеки 30 кг телесна маса. Човек с тегло 60 кг трябва да пие около 2 л вода дневно. Това е повече е препоръчваната норма от 8 чаши на ден, което се равнява на 1,5-1,6 л вода. Ако ви се струва невъзможно да започнете да пиете по 2 л вода на ден, спазвайте стандартния минимум от 1,5 л, като всяка седмица започнете да увеличавате постепенно водата, която консумирате всеки ден", споделя специалистът.

„Тази течност помага за регулиране на температурата, транспортира хранителни вещества, премахва отпадъците, смазва ставите и тъканите и играе критична роля в поддържането на деликатния баланс на електролитите и течностите в тялото.“

"Тялото губи вода, когато дишате, потите се, уринирате. Тя е необходима и за превръщането на храната и напитките в енергия", казва специалистът.

"Националната академия на науките, инженерството и медицината препоръчва консумацията на средно 125 унции вода на ден за мъжете, което е около 3,5 литра, и около 91 унции за жените, което е около 2,7 литра", допълва още лекарят. 

„Храни като целина, портокали, ягоди, диня и краставици съдържат голямо количество вода“, казва експертът. „Всички те са хидратиращи храни, които могат да помогнат за допълване на приема на вода.“

Какво се случва, ако пиете твърде много вода?

Въпреки че е рядко, възможно е да се окаже, че пиете твърде много вода. Това състояние се нарича хипонатриемия и възниква, когато количеството вода в тялото претовари бъбреците и те не са в състояние да поддържат нормални скорости на филтриране. Нивата на натрий в кръвта стават опасно ниски, което води до подуване. Някои медицински състояния, като бъбречна недостатъчност и застойна сърдечна недостатъчност, ви излагат на риск.

Как да разбера дали пия достатъчно вода?

Най-добрият индикатор за това колко добре сте хидратирани е вашето тяло. 

„Цветът на урината ви е чудесен индикатор за нивото ви на хидратация“, казва д-р Скот.

„Ако урината ви е бледожълта или бистра, вие сте добре. Урината с тъмно жълт или кехлибарен цвят е знак, че тялото ви се нуждае от течности", казва лекарят.

Главоболие, мигрена, лош сън, запек, замаяност или объркване също могат да бъдат симптоми на дехидратация, допълва още специалистът.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете минерална вода

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес