Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 28 юли: Лекар: Ако имате високо кръвно, пийте това в жегата

28 юли 2024, 14:24 часа

Руският кардиолог д-р Валентина Байдина дава важен съвет на хората с високо кръвно. Дори и в жегата експертът им препоръчва консумацията на една топла напитка - чай от хибискус.

Чай от хибискус при хипертония

Хората с високо кръвно налягане трябва да внимават за диетата си и да включват специални храни в нея. Сред такива продукти кардиологът Валентина Байдина посочи чая от хибискус.

Популярният чай в червен цвят е напитка, приготвена от изсушени цветове на хибискус. Вкусът му може да бъде кисел, сладък или сладко-кисел.

Лекар: НЕ пийте минералната вода така, вдига кръвното

Хибискусът е богат на витамини и минерали като витамин С, витамин А, желязо, магнезий и калий. Витамин С помага за укрепване на имунната система и подпомага усвояването на желязото. Витамин А е важен за здравето на очите и кожата. Желязото е необходимо за образуването на хемоглобин, който пренася кислорода в тялото.

Магнезият в състава на напитката помага за регулиране нивата на кръвната захар и поддържа здравето на сърцето. Калият също е важен за здравето на сърцето, тъй като помага за контролиране на кръвното налягане.

Освен това хибискусът съдържа антиоксиданти, които помагат за защитата на тялото от свободните радикали. Последните вещества могат да увредят клетките и да доведат до различни заболявания. Антиоксидантите също могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак и сърдечни заболявания, включително хипертония.

Защо трябва да пиете горещ чай в жегата?

Топлият чай е по-добър в жегата от студените напитки, защото:

  • утолява жаждата и спомага за попълването на водните запаси в организма;
  • ефективно стимулира стомашно-чревния тракт;
  • нормализира храносмилането;
  • стимулира метаболизма;
  • не провокира възпаление в гърлото;

Можете да добавите лимон, лайм или пресни листа от мента към напитката, за да разнообразите вкуса. Но внимавайте с цитрусовите добавки, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт: гастрит, язва, висока киселинност.

След чаша чай тялото ще бъде защитено от прекомерно изпотяване за няколко часа. В допълнение, горещият чай разширява кръвоносните съдове, поради което тялото отделя топлина още по-бързо (потта се изпарява от повърхността на кожата) и се охлажда.

Студената вода няма да утоли жаждата, но може да отслаби имунната система и да причини заболявания на гърлото. Ледените напитки също активират потните жлези, което причинява изпотяване и дехидратация.

Кайсии - как влияят на кръвното налягане

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес