Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 27 юли: Лекар: Яжте плодове по това време на деня, за да са най-полезни

27 юли 2024, 12:58 часа

Известният руски ендокринолог д-р Алексей Жито разкри в коя част на деня е най-добре да се ядат плодове, за да са максимално полезни за тялото.

В коя част от деня е най-добре да се ядат плодове?

Според експерта е по-добре да се ядат плодове и зеленчуци от сутрин до обяд.

Лекарят пояснява, че по това време тялото е най-активно и може да усвоява хранителните вещества по-бързо. Затова той препоръчва да ядете пресни плодове и горски плодове през този период от деня, за да получите максимални ползи за здравето. Освен това е важно да ядете плодовете с корите им.

Плодовете, които могат да навредят на черния дроб, ако сте над 45 години

Факт е, че кората съдържа антиоксиданти, витамини и минерали. Например кората на ябълката съдържа голямо количество пектин, който помага за подобряване на храносмилането и нивата на холестерола в кръвта.

Важно е, преди да ядете плодове и горски плодове, те да бъдат старателно измити, за да се отстранят всички възможни остатъци от пестициди или мръсотия. Измийте обилно под чиста вода преди консумация. Можете да ги третирате със сапун или специален препарат за миене на плодове и след това да изплакнете обилно.

Как правилно да ядем плодове?

Ако се консумира неправилно, дори и най-здравословният плод може да причини вреда на тялото. Ето защо е важно да се вземат предвид редица правила, когато се включват в диетата.

При отслабване в диетата се включват ограничени количества плодове. Не можете да отслабнете чрез диета с преобладаване на плодове, тъй като поради високото съдържание на естествени захари теглото само ще се увеличи.

Нормата на консумация на плодове на ден е не повече от 200-500 гр, в зависимост от теглото и възрастта на човека. По-добре е да ги консумирате през първата половина на деня, защото те ще дадат тласък на енергия и добро настроение за целия ден.

Вечер се предпочитат цитрусовите плодове: те са богати на витамини, съдържат малко калории и бързо се усвояват от тялото.

Най-полезните плодове се консумират на празен стомах: 20-30 минути преди основното хранене. Така успяват да дадат максимална полза на организма.

Когато включвате плодове в диетата си, трябва да запомните с какви храни е най-добре да се консумират. Киселите плодове се съчетават с месо, картофи, риба и морски дарове. Сладките са отлични в плодови салати, десерти, с извара и сметана. Сладко-киселите плодове се съчетават добре със сирена, месни и зеленчукови ястия, ферментирали млечни продукти.

Не трябва да ядете кисели и сладки плодове едновременно, тъй като това ще създаде сериозна тежест за стомашно-чревния тракт. Последствията могат да бъдат: повишено образуване на газове, подуване на корема, тежест в стомаха.

Най-здравословните плодове са пресните. При топлинна обработка те губят голяма част от витамините си. Въпреки това, при стомашно-чревни заболявания трябва да се даде предпочитание на печени плодове. Най-безполезните плодове за тялото са консервираните плодове: те съдържат голямо количество захар и почти напълно са загубили богатия си състав по време на процеса на нагряване.

При някои заболявания консумацията на плодове трябва да се съгласува с лекар: алергии, диабет, хипертония, гастрит, язва, стомашно-чревни разстройства. Плодовете трябва да се включват с повишено внимание в диетата на бременни и кърмещи жени и деца под 3-годишна възраст.

Важно е да консумирате плодове през сезона, тогава те ще донесат максимална полза. Когато въвеждате нов плод в диетата си, трябва да започнете с малко парче и да наблюдавате за индивидуалната реакция на тялото. При поява на обрив или влошаване на здравето трябва да изключите плодовете от менюто.

Лекар: Прекаляването с плодове е най-опасно за този орган

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес