Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 24 октомври: Лекар: Този сок сваля кръвната захар и лекува червата, пийте го поне седмица

24 октомври 2024, 10:03 часа

Ново проучване показва, че само една седмица пиене на сок от черен бъз значително подобрява окисляването на мазнините, намалява кръвната захар и увеличава броя на полезните бактерии в червата, съобщава д-р Мария Симошенкова.

„Сокът от този плод изгаря мазнините и лекува червата. Ефектът е видим след седмица“, споделя още специалистът.

Полезни свойства на сока от бъз

Известно е, че черният бъз има антивирусно и имуностимулиращо действие. Плодовете на бъза се използват при грип, настинка, кашлица, леки възпаления на горните дихателни пътища и за укрепване на имунната система, разказва още д-р Мария Симошенкова.

"Оказва се, че този сок помага за изгаряне на мазнини, намаляване на захарта и подобряване на работата на червата. Освен това промените започват в рамките на една седмица след редовнатам му употреба, според американско проучване, публикувано в списанието Nutrients", казва още експертът. И допълва, че всичко това се дължи на антоцианините - растителни пигменти от групата на флавоноидите, на които е богат бъзът.

Лекар: Всеки ден яжте по щипка от нея, тази подправка сваля холестерола и кръвната захар, здравен съвет за деня, 19 октомври

"Антоцианините предотвратяват абсорбцията на монозахариди в червата, подобряват клетъчния метаболизъм на мазнините и мускулната тъкан и променят чревния микробиом", казва лекарят. 

"Преди това същите учени демонстрираха, че 600 грама къпини на ден в продължение на една седмица повишават инсулиновата чувствителност и увеличават окисляването на мазнините. Тези плодове съдържат цианидин. Добавянето на други плодове обаче не дава същия резултат. Авторите предполагат, че типът антоцианин е важен", казва специлистът.

Лекарят пояснява, че действието на бъза е тествано върху гризачи. Затлъстелите лабораторни животни са получавали  прах от бъз и са били хранени с богата на мазнини диета в продължение на 12 седмици. В резултат телесният им състав се е подобрил в сравнение с контролна група гризачи, които не са получавали праха.

"Участниците в новото проучване включват 18 жени и мъже на възраст от 22 до 75 години. Тези, които са били алергични към бъз, както и други патологии, които биха могли да повлияят на резултатите от изследването, са били изключени от броя на доброволците", казва д-р Симошенкова.

Тя допълва още, че по време на петседмичното проучване от участниците се е изисквало да поддържат обичайната си диета и за да се гарантира, че резултатите са надеждни. Участниците са били помолени временно да избягват храни с високо съдържание на полифеноли. Това са всички видове горски плодове, червено грозде, череши, сливи, червени ябълки, червено зеле, червени репички, червен лук, патладжани и тъмен боб.

Резултатите от изследването са били оценявани на всеки седем дни. Всички доброволци е трябвало да пият 100% сок от черен бъз (177,5 гр сутрин и вечер по време на хранене) или плацебо напитка, съответстваща на вкус и цвят всеки ден в продължение на една седмица.

„Избраната дневна порция сок от бъз съдържа 720 mg цианидин. По време на проучването не са регистрирани странични ефекти, включително стомашно-чревни разстройства.  След всяка седмица доброволците са били подложени на тест за глюкозен толеранс. Участниците са консумирали сладки и мазни храни, а нивата на захарта им са били редовно измервани. Регистрирано е 24 процента намаление в глюкозната крива и 9 процента намаление в инсулиновата крива в групата, която е приемала сок от бъз една седмица по-рано“, съобщава лекарят, коментирайки резултатите от проучването.

Как дафиновият лист влияе на кръвната захар и холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес