Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 22 август: Лекар: Пийте тази напитка за ускоряване на метаболизма

22 август 2024, 07:15 часа

Чаят от джинджифил съдържа пикантни вещества, които могат да подобрят капилярното кръвообращение, което от своя страна води до подобряване на метаболизма, казва общопрактикуващият руски лекар Елена Устинова. Действието на пикантните съставки върху човешкия организъм може да се сравни със загряващ мехлем, отбелязва специалистът.

„Те имат способността да разширяват капилярите и поради факта, че капилярите се разширяват, се подобрява храненето на периферните органи и тъкани“, казва лекарят. Разширяването на капилярите подобрява храненето на периферните органи и тъкани, преди всичко на мозъка, ръцете и краката, отбелязва д-р Устинова и пояснява, че по този начин се засилва обмяната на веществата.

Най-добрата напитка за стимулиране на метаболизма и други продукти

За това спомага и консумацията на всички напитки, съдържащи кофеин, като кафе и черен чай, подчерта терапевтът. Според нея кофеинът подобрява работоспособността, нервно-мускулната трансмисия, леко ускорява сърдечната честота и има естествен диуретичен ефект. Но според експерта най-бърз ефект се постига с чая от джинджифил.

Тези 3 храни ускоряват метаболизма след 40 години

Сред полезните продукти лекарите подчертават и йодираната сол. Така диетологът Кристина Фойгт споделя, че много хора могат да изпитат липса на йод в организма. За попълването на този микроелемент е необходимо да се приема сол, йодирана с калиев йодат, а не с йодид, уточнява д-р Войт. Трябва да включите и повече морски дарове в диетата си, посъветва специалистът.

Освен това рибите като сьомга, пъстърва и риба тон съдържат здравословни мастни киселини, богати на протеини, фосфор, натрий, витамини A, E, D и група B и други вещества, казва диетологът. Според нея те имат благоприятен ефект върху работата на нервната система, помагат при възпаление, а също така са полезни за профилактика на сърдечно-съдови заболявания, гастрит и артрит.

Други ползи от джинджифила

Джинджифилът поддържа здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Укрепва имунната система. Има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Предотвратява диабет и понижава нивата на холестерола. Бори се с гъбични инфекции, бактерии и премахва токсините. Подобрява работата на мозъка. Ускорява метаболизма, помага за отслабване.

Джинджифилът също се счита за афродизиак благодарение на етеричните масла и гингерол (вещество, което придава остър вкус на корена), включени в състава му.

Топлият чай от джинджифил се препоръчва като средство за облекчаване на симптомите при настинка.

Тези летни плодове ускоряват метаболизма

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес