Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 19 септември: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни заместват витамините от аптеката

19 септември 2024, 10:22 часа

С настъпването на есента се увеличава рискът от заразяване със сезонни респираторни заболявания и за предотвратяването им се препоръчва прием на витамини. За да подкрепите тялото през този период, не е необходимо да приемате добавки, защото има естествени източници на витамини, които могат успешно да се конкурират с добавките, закупени от магазина. За тях споделя диетологът Лариса Никитина.

Храните, които заместват витамините

Според експерта касисът е лидер по съдържание на витамин С, изпреварвайки дори фармацевтичните препарати. Този витамин присъства и в чесъна, кивито, броколите, дивия чесън, както и в чушките и лютите чушки. Класическите източници на витамин С - портокалите и лимоните - не са пропуснати в списъка, а плодовете като шипка, морски зърнастец и офика го съдържат в изобилие.

Здравен съвет за деня, 11 септември: Лекар: Тези витамини са задължителни през есента за железен имунитет

„През есента са важни и витамините от група В - те подобряват мозъчната функция и помага при сърдечни проблеми. Има много витамин В в грах, червено месо, боб и зърнени храни, картофи и натурално краве мляко. Съдържа се в зелените зеленчуци, най-вече в зелето. Този витамин предотвратява заболявания на сърдечно-съдовата система“, казва д-р Никитина.

Тя също така подчертава важността на витамин D, който може да се набави от храни като тиква, сьомга и яйца. 

"За да се поддържат оптимални нива на витамини в организма, се препоръчва не само да се използват фармацевтични добавки, но и да се добавят към диетата сезонни зеленчуци и плодове", казва лекарят.

  • Всеки витамин е незаменим за една или друга система на тялото. Въпреки че тези вещества не са източници на енергия, техният дефицит води до цялостно влошено здраве. Сред техните предимства като цяло са:
  • участие в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати;
  • поддържане на имунитета;
  • регулиране на доставката на кислород към клетките;
  • стимулиране на работата на отделните системи;
  • профилактика на повечето заболявания;
  • естествена профилактика на тумори;
  • осигуряване на нормални реакции на нервната система.

Витамините са незаменими в периода на растеж на тялото, хормонални промени и бременност. В условия на стрес, болести и повишено натоварване спомагат за поддържане на здравето и предпазват от преждевременно стареене на организма.

Водоразтворимите витамини редовно се екскретират с урината. Дефицитите на тези полезни съединения се развиват по-често. От тях само ниацинът се произвежда от тялото (с участието на чревната микрофлора).

От мастноразтворимите, хората могат да синтезират калциферол (при наличие на достатъчно слънчева светлина) и филохинон. Ретинолът се образува в организма от бета-каротин, така че приемът му е предпоставка за вътрешния синтез.

 

Всички други полезни вещества могат да бъдат получени от храни с достатъчно хранителна стойност. Това включва не само плодове и зеленчуци, както обикновено се смята, но и бобови растения, зърнени храни, гъби, месо и вътрешности, риба, мляко, яйца.

Лекар: Дефицитът на тези витамини е най-опасен

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес