Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 13 септември: Лекар: 2 лъжици от това свалят холестерола

13 септември 2024, 10:27 часа

Един достъпен продукт оказва положителен ефект при високи нива на холестерола. Ябълковият оцет има редица полезни свойства за човешкото тяло, но употребата му изисква повишено внимание, съобщава диетологът Линдзи Уолфорд от MD Anderson Cancer Center.

Ябълков оцет при висок холестерол 

Проучване установи, че консумацията на две супени лъжици ябълков оцет дневно в продължение на два месеца може да доведе до значително намаляване на нивата на гликиран хемоглобин. Освен това може да намали количеството на "лошия" холестерол.

"Опасно е да се използва неразреден оцет, който може да причини ерозия на зъбния емайл и да увреди хранопровода. Ето защо е важно да се вземат предпазни мерки и правилно да се разреди оцетът във вода преди употреба", каза Уолфорд пред MedicalXpress.

Вода с лимон - как влияе на холестерола

Специалистът препоръчва посоченото количество да се разпредели на 2-3 приема за деня. 

Други ползи от ябълковия оцет

Оцетът съдържа ябълчена киселина, която помага при някои храносмилателни проблеми като киселинен рефлукс (киселини) или запек.

"Освен това учените отдавна са потвърдили, че разтворът има противогъбични, антибактериални и антивирусни ефекти. Така една супена лъжица от продукта в чаша вода може да ви спаси дори от леко хранително отравяне", казва специалистът.

"Много хора, които се опитват да пият оцет, отбелязват, че независимо кога го приемат, качеството на нощния им сън значително се подобрява. Това може да е пряко свързано с наличието на магнезий в ябълковия оцет. Известен е със способността си да успокоява нервната система и да осигурява здрав и качествен сън", споделя още лекарят.

Благодарение на високите нива на пектин, ябълковият оцет помага за регулиране на кръвното налягане и понижаване на холестерола. Сред ползите от пиенето на ябълков оцет сутрин е способността му да защитава артериите и да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.

Ябълковият оцет съдържа вещество, което позволява на тялото ви да извлича калций от храните във вашата диета, като по този начин спомага за подобряване на здравето на костите и зъбите.

"Ако искате да опитате ползите от ябълковия оцет, препоръчително е да започнете с малка доза. Размерът на порцията и методът зависят от това за какво пиете разтвора. Но не забравяйте, че не се препоръчва да приемате концентриран оцет на празен стомах. За контрол на теглото експертите съветват да се пият около 2 с.л. лъжици ябълков оцет на ден - едната преди обяд, другата преди вечеря. За да контролирате нивата на кръвната захар и холестерола, трябва да пиете 1,5 супени лъжици ябълков оцет след хранене. Можете да пиете 1-2 чаени лъжички ябълков оцет, разреден във вода, веднага след хранене, ако искате да помогнете на стомаха си да се пребори с киселините", съветва експертът.

Здравен съвет за деня, 12 септември: Яжте този зеленчук през есента, той укрепва имунитета и сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес