Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 1 август: Лекар: Яжте овесените ядки така, ако искате да отслабнете

01 август 2024, 11:15 часа

Руският ендокринолог д-р Павлова споделя как е правилно да се консумират овесени ядки за отслабване.

Овесени ядки за отслабване - как е правилно да се ядат

Д-р Павлова споделя, че овесът уж имитира действието на едно от известните лекарства за отслабване.

Овесени ядки - ето какво всеки трябва да знае за тях

Според експерта, тъй като в червата е концентрирано огромно количество лимфоидна имунна тъкан, благоприятното въздействие на овеса върху нея всъщност ще намали тежестта на възпалителните реакции. Когато ядем повече фибри ( овесът съдържа много диетични фибри), това спомага за по-доброто стимулиране на синтеза на вещества, които са ефективни за поддържане здравето на чревната лигавица.

"Там, където има здрава чревна лигавица, има по-силна имунна система, а това вече има положителен ефект върху целия организъм като цяло", казва специалистът.

Д-р Павлова препоръчва на всеки, който иска да отслабне, няколко пъти седмично да яде овесена каша без добавки - сладкиши, сушени плодове, горски плодове, масло. Ако не злоупотребявате с всичко това тогава овесените ядки ще бъдат полезни. Особено в комбинация с протеини, съветва още експертът. Ендокринологът подчертава, че тези полезни свойства се отнасят не за инстантните продукти, а ядките, които изискват варене преди консумация. 

Полезни свойства на овесените ядки

Благодарение на високото си съдържание на бета-глюкан фибри, овесът може да насърчи здравословна загуба на тегло. Бета-глюканът забавя скоростта на преминаване на храната през стомаха и в същото време насърчава освобождаването на хормона на ситостта пептид YY. Заедно тези процеси водят до продължително усещане за ситост, което от своя страна води до намален апетит и намален прием на калории.

Без съмнение, най-големите ползи от добавянето на овесени ядки към вашата диета идват от значителното им съдържание на антиоксиданти и фибри, както и от впечатляващата им способност да понижават холестерола.

Високото съдържание на антиоксиданти в овеса прави тези зърна особено полезни за кръвообращението и устойчивостта на болести. Авенантрамидите са мощна група антиоксиданти, открити почти изключително в овеса. Те помагат за понижаване на кръвното налягане, като увеличават производството на азотен оксид в тялото, който разширява кръвоносните съдове и улеснява кръвообращението, като гарантира, че кислородът и другите основни хранителни вещества достигат по-бързо до мястото, където са необходими.

Съдържанието на фибри в овеса е може би най-голямата му полза. Фактът, че е първокласен източник на бета-глюкан, означава, че помага за балансиране на нивата на кръвната захар и холестерола и подобрява функцията на червата. Това е така, защото бета-глюканът подобрява инсулиновата чувствителност, понижава кръвната захар, понижава холестерола и стимулира растежа на полезните бактерии в храносмилателния тракт.

Изобилието от антиоксиданти и фибри в овеса, съчетано с високото съдържание на незаменими аминокиселини и растителни мазнини, прави тези зърна доста ефективни за понижаване на лошия холестерол и предпазване от сърдечни заболявания. Техните хранителни свойства помагат за предотвратяване на увреждане на тъканите и възпаление на кръвоносните съдове, като същевременно подобряват кръвообращението и функцията на органите, като по този начин насърчават здравето на сърцето.

Може ли да се ядат овесени ядки с мляко?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес