Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да ядете салата вечер?

19 октомври 2024, 21:02 часа

Много хора смятат, че салатата е един от най-добрите варианти за вечеря, защото е здравословно и леко ястие и дори заместват напълно последното хранене с нея. Но специалистите не препоръчват да се яде вечер, според The Health Site.

Защо не трябва да се яде салата вечер?

"Факт е, че яденето на сурови зеленчуци може да предизвика повишено производство на храносмилателни газове. Това ще доведе до тежест в стомаха", казва д-р Крутика Нанавати.

Лекар: Това е най-добрата салата за червата, приготвя се от 3 съставки

"За да предотвратите възможни храносмилателни проблеми, причинени от яденето на салата вечер, трябва да обърнете внимание на нейния състав. Изберете лесни за смилане листни салати и задължително ги комбинирайте с добре поносими гарнитури като пиле или риба на скара, за да осигурите висококачествен протеин, без да натоварвате стомаха си", споделя още експертът.

Салатата от маруля е богата на фолиева киселина, която регулира обмяната на веществата и участва във функционирането на нервната и хемопоетичната система. По общо съдържание на сол марулята е на второ място след спанака. Богата е и на микроелементи: съдържа мед , цинк, кобалт, манган, молибден, титан, бор, йод . Листата на марулята съдържат повече от 38% калий, 15% калций, повече от 5% желязо и около 5% магнезий, повече от 9% фосфор и много сяра, която е част от хемоглобина и играе ролята на окислител. Много заболявания на нервната система възникват в резултат на навлизането на сяра и фосфор в тялото в неорганична форма (например при ядене на месо и зърнени храни). В комбинация със силиций (листата на марулята съдържат повече от 8%), сярата и фосфорът са необходими за нормалното състояние на кожата, сухожилията и растежа на косата.

Листата на марулята съдържат алкалоиди, горчивина и смоли. Имат отхрачващо, противокашлично, диуретично и седативно действие. Марулята също е отличен източник на витамин А и С. 

Желязото, съдържащо се в листата на марулята, е най-активният елемент в тялото ни, така че е важно то да се обновява по-често от всеки друг елемент. Черният дроб и далакът са места на натрупване на желязо; използва се от тялото в случай на внезапна нужда (например за бързо образуване на червени кръвни клетки при голяма загуба на кръв), както и в случай, че храната не съдържа необходимото количество от този елемент в органични форма.

А магнезият, съдържащ се в листата на марулята, ревитализира мускулната тъкан, мозъка и нервите. Органичните магнезиеви соли служат като градивен материал за клетките - главно нервната система и белодробната тъкан. Те също така помагат за поддържане на нормалното кръвообращение и други функции, без които правилният метаболизъм е невъзможен. Като продукт от диетично хранене марулята е полезна при диабет и заседнал начин на живот, подобрява храносмилането, действа успокояващо на нервната система и има лек хипнотичен ефект. Препоръчва се за по-възрастни хора, за прекарали тежко инвалидизиращо заболяване.

Лекар: Яжте тази салата за здрави и чисти черва, здравен съвет за деня, 14 август

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес