Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо НЕ трябва да ядете овесени ядки повече от 3 пъти седмично?

03 септември 2024, 20:34 часа

Много хора считат овесените ядки за идеалната закуска: те се приготвят бързо и са сочени за много здравословна храна. Тази закуска крие и „подводни камъни“, съобщава изданието The Health Site, позовавайки се на експерти. 

Защо не трябва да се ядат овесени ядки всеки ден?

В 100 гр овесени ядки има 389 ккал (същите като в шоколадово десертно блокче), 17 гр протеини, 7 гр мазнини и 66 гр въглехидрати (от които само 10 са фибри, останалите са бързи въглехидрати). Времето за смилане на тази храна е по-малко от час, а нейният гликемичният индекс е 70.

Овесени ядки - ето какво всеки трябва да знае за тях 

Това означава, че когато продукт с толкова висок гликемичен индекс и съдържание на въглехидрати попадне в стомаха, той неминуемо предизвиква рязко покачване на кръвната захар. Усвоява се много бързо и също толкова бързо пада нивото на кръвната захар, което тялото се опитва да поддържа, като освобождава хормона грелин в кръвта. А той от своя страна предизвиква силно чувство на глад. Така в рамките на час и половина след консумацията на зърнената храна се появява силен апетит и преяждането е почти неизбежно.

Вторият недостатък е, че овесените ядки са богати на фитинова киселина, която свързва желязото, цинка, магнезия и калция. Ако ги пиете като част от витаминни комплекси и ядете овесени ядки сутрин, това няма да е от полза за здравето ви. В допълнение, фитиновата киселина също задейства процеса на извличане на калций от тялото. В резултат на това ежедневната закуска с овесени ядки може да доведе до анемия и остеопороза. А също и до наднормено тегло и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Изданието съветва консумацията на овесени ядки да се ограничи до 3 пъти седмично, както и да се спазват някои препоръки:

  • Заменете овесените ядки с пълнозърнести овесени ядки - те имат по-нисък гликемичен индекс, отнема повече време за храносмилане, съдържа повече фибри и фитиновата киселина може да бъде отстранена от него чрез накисване за една нощ.
  • Комбинирайте с правилните храни -  ферментирали млечни продукти, лимонов сок и кисели плодове ще помогнат да се отървете от фитиновата киселина. Комбинирайте с тези храни овесени ядки.
  • Баланс с протеини - добавете няколко яйца към вашата закуска - протеинът предотвратява бързото производство на грелин и появата на глад. (Сега диетолозите препоръчват „балансирана чиния“, в която протеини и бавни въглехидрати, както и фибри, трябва да присъстват на всяко хранене).

Оптималният вариант е три пъти седмично да закусвате с овесени ядки. Това ще помогне за понижаване на нивата на холестерола, ще подпомогне функционирането на нервната система с витамини от група В и ще набавите на тялото си витамин Е.

Учени откриха ново свойство на овесените ядки

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес