Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

19 април 2024, 10:17 часа
Реклама

Според руския лекар Юлия Чехонина е полезно за жени над 50 години да консумират ежедневно какао - това помага да се предотврати появата на атеросклеротични плаки.

Ползи от какаото за жените над 50 години 

Специалистите от Роспотребнадзор за Волгоградска област коментират за ползите за здравето от какаото. Експертите отбелязват, че този продукт има репутация на рекордьор по съдържание на полифеноли - антиоксиданти, които се борят с окислителните процеси в организма и забавят стареенето.

В допълнение, съставът на какаото се характеризира с високо съдържание на магнезий, от който нервната система се нуждае. Благодарение на достатъчния му прием се поддържа психическо спокойствие, релаксация и добро настроение - организмът се справя по-добре с ефектите от рутинния стрес.

Лекар разкри как какаото влияе на мозъка

Лекарите също свързват ползите от какаото за жени над 50 години с профилактиката на атеросклерозата.

„За жените над 50 години какаото трябва да стане част от ежедневната им диета. Напитката предотвратява образуването на атеросклеротични плаки“ казва специалистът.

Положителният ефект на какаото върху кръвоносните съдове се свързва с наличието на флаваноли - тези вещества могат да подобрят кръвообращението, да понижат кръвното налягане и да подобрят гъвкавостта на кръвоносните съдове. Благодарение на действието на какаовите флаваноли се намалява рискът от сърдечни заболявания и инсулт и се активират процеси, които нормализират съдържанието на холестерол и други мастни компоненти в кръвта и предотвратяват сгъстяването на кръвта. Всичко това предпазва кръвоносните съдове (включително мозъчните) от развитието на тромбоза и опасни запушвания, атероскероза и исхемия.

Диетологът д-р Юлия Чехонина, добавя, че какаото трябва да се консумира без добавена захар и с мляко. В този случай съдържащите се в него мастноразтворими витамини ще бъдат оптимално усвоени от организма.

Лекар разкри как какаото влияе на холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес