Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо каймата е по-полезна от месото - отговор от лекар

17 октомври 2024, 10:12 часа

Каймата се използва за приготвяне на различни ястия - от обикновени кюфтета до изискана италианска паста. Оказа се, че каймата може да бъде по-здравословна от месото, но само ако е приготвена по специален начин, според руския диетолог д-р Наталия Баранова.

Защо каймата е по-полезна от месото?

Каймата се усвоява от човешкото тяло много по-добре от цялото парче месо. В допълнение, каймата запазва всички същите полезни хранителни вещества.

Диетологът споделя още, че когато приготвяте кайма, е важно да не добавяте допълнително наситени мазнини към нея. Ето защо за кулинарни цели е по-добре да вземете постно месо (говеждо, пуешко, пилешко) и да направите кайма от тях. За да подобрите вкуса, можете да комбинирате различни видове месо.

2 съставки, които само опитните домакини слагат в каймата

Също така ястията с кайма трябва да се готвят при определена температура. Котлети, кюфтета и гювечи трябва да се загреят до най-малко 71°C, за да се гарантира, че всички патогени вътре са унищожени.

"Пърженето е най-бързият начин за приготвяне на ястия от кайма, но олиото ще добави повече мазнина. Печенето е чудесна алтернатива. Освен това, когато се готви във фурна, храната остава сочна и се готви по-равномерно", казва специалистът.

Каймата обикновено се приготвя от червено месо, а то има куп полезни свойства.

Ползи от червеното месо

Сто грама червено месо съдържат голямо количество витамини, минерали, антиоксиданти и различни други вещества, които имат положителен ефект върху организма. Червеното месо съдържа витамини РР, В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, калий, магнезий, натрий, калций, сяра, хлор, цинк, мед, флуор, калай, кобалт, никел. И това е само част от полезните вещества, съдържащи се в месото. Ето защо включването на червено месо в менюто е лесен начин да осигурите на тялото редица хранителни вещества, например 100 гр месо съдържа 37% от дневната норма на витамин B12, 18% B6, 32% цинк, 24% селен. В същото време някои елементи, съдържащи се в червеното месо, могат да бъдат получени само частично от други продукти, например витамини B и PP, селен, цинк.

Също така то съдържа:

  • креатин, който осигурява енергия на мускулните клетки и участва в растежа на мускулната маса;
  • таурин, който подпомага функционирането на сърдечно-съдовата система, увеличава обема на кръвоснабдяването на мускулите с кислород и различни хранителни вещества;
  • бета-аланин, аминокиселина, която ви позволява да намалите мускулната болка след тренировка и да ускорите възстановяването от наранявания.

Червеното месо е добър източник на протеини, основният градивен материал в тялото.

Само опитните домакини слагат горчица в каймата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес