Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо имаме високо кръвно винаги вечерно време?

22 август 2024, 13:20 часа

Хипертонията и свързаните с нея усложнения са водеща причина за смъртност в световен мащаб, което прави овладяването ѝ от ключово значение за цялостното здраве. От полза е и познаването на факторите от околната среда,  които влияят върху кръвното налягане. Доказано е, че горещото време понижава кръвното налягане, а през зимния студът го повишава. Как обаче влияе движението на стрелките на часовника върху показателите на апарата за кръвно налягане? Дали рискът от хипертонична криза е по-висок сутрин или през нощта?

Доказано е, че се вдига високо кръвно вечерно време, когато се забелязва и пик на сърдечно-съдовите инциденти. Ако хипертониците знаят този факт и причините за него, ще им е по-лесно да контролират кръвното си, както и ще могат да залагат приема на медикаментите, предписани от лекаря за понижаване на кръвното налягане, в точния момент, когато пациентите се нуждаят най-много от тях. Какви са причините по-високия риск от хипертонични кризи в края на деня и защо кръвното налягане е зависимо от отрязъка от деня?

Кардиолог: Това е най-добрият хляб при хипертония

Защо обикновено се вдига високо кръвно вечерно време?

Кръвното налягане обикновено варира през целия ден, но при здравите хора, които не страдат от хипертония, тези колебания са незначителни. Колебанията са нормални и очаквани, защото кръвното налягане зависи от циркадните ритми на тялото, включително от естествения цикъл на съня.

С изгрева на слънцето започва естественото повишаване на кръвното налягане, тъй като организмът трябва да се пробуди и да е активен. Залезът подсказва, че е време за почивка и сън, по време на който кръвното налягане пада и това е нормално и естествено, очаквано при здравите хора. И пулсът, и кръвното налягане зависят от циркадните ритми, така че понижаването на кръвното налягане по време на сън и повишаването  му през деня е очаквано.

При здрави хора кръвното налягане се понижава с 10-20% през нощта, тъй като сърцето се забавя. В случай, че не се отчете спад на кръвното налягане през нощта, говорим за хипертония – нощта такава, причиняваща сърдечно-съдови проблеми, когнитивна дисфункция, хронични бъбречни заболявания, съдови инциденти и др.

Кои са другите фактори, които влияят на кръвното налягане, които обясняват защо високо кръвно се наблюдава вечерно време?

-          Физическите усилия, спортът и тренировките също влияят на кръвното налягане. Активните тренировки помагат за намаляване на риска от развитие на високо кръвно налягане в  дългосрочен план. При хипертониците се наблюдава пост-упражняваща хипотония след усилени тренировки в залата или спорт. Упражненията причиняват спад на кръвното налягане, а времето за тях обикновено е следобед, което още веднъж обяснява защо през деня кръвното налягане е по-ниско от това вечер.

-          Стресът също оказва значимо влияние. Той увеличава производството на хормони, регулиращи съня и кръвното налягане. По време на стрес адреналинът в кръвта се повишава, а това неминуемо води до скок и в налягането. Напълно очаквано и нормално е стресът да се увеличава с напредъка на деня – през нощта по време на сън да са най-ниски нивата, а вечер да е натрупан най-много стрес. Това е и една от причините кръвното налягане да се увеличава през деня и в неговия край – вечерта – да е най-високо. 

Хипертония: Какво да ядем за контролиране на кръвното

-          Кръвното налягане зависи и от настроението, от това как се чувстваме. Натрупаните гняв, разочарование, отрицателни емоции по време на деня неминуемо оказват влияние на кръвното налягане и в края на деня водят до повишаване на кръвното налягане.

-          Храненето и изборът на храни, които слагаме на масата, също влияят на кръвното налягане. След хранене то спада по време на храносмилането, но ако се консумира кофеин, очаквано е временно да се повиши след неговия прием.

Големите колебания и рязкото покачване на кръвното налягане следобед и вечер сочи проблем и засяга хипертониците. Докато леките колебания се срещат при всички хора, резките се наблюдават най-често при хипертониците, което прави внимателното проследяване на кръвното в течение на деня и измерването му вечер с цел корекция и прием на медикаменти, ако е необходимо, от ключово значение за недопускане на усложнения от високото кръвно налягане. 

Високо кръвно вечерно време, ако работим през нощта?

Какво се случва, ако естественият ритъм е променен? Работещите винаги нощем имат различни цикли на будуване и сън. Те спят през деня и са активни през нощта, поради което и кръвното налягане се променя по различен начин – то е най-ниско сутрин, когато трудещият се нощем се отдава на съня, и е най-ниско следобед – след събуждане от сън.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес