Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо имаме усещане за студ дори и в най-топлото време?

29 юли 2024, 12:44 часа

Живакът в термометъра надхвърля поносимите стойности, улиците опустяват още през ранния следобед, имащите нещастието да са вън или на в затворено помещение, но без климатик, правят отчаяни опити да се разхладят с единственото спасение в жегата – водата, като поставят ръцете си и най-вече точките, където се усеща пулсът, под течащата ледена струя, а вие търсите жилетката си, ставайки от сън?

Усещане за студ дори в най-топлото време е алармиращ сигнал, че има проблем, който следва да бъде идентифициран и овладян. Този проблем може да бъде както незначителен или свързан с хронично, но незасягащо продължителността на живота заболяване, така и животозастрашаващ. Единствено лекарят ви може да диагностицира и лекува проблема, водещ до усещане за студ дори в най-топлото време, но все пак вижте възможните причини за това.

Усещане за студ дори и в най-топлото време – на какво може да се дължи?

Непоносимостта към студ и усещането за студ дори в летните жеги могат да са симптом на медицинско състояние. Заболяванията, при които това е един от водещите симптоми, са много, което прави определянето на причината без преглед от специалист и без да се вземат под внимание и други симптоми, трудно и дори невъзможно. Сред вероятните причини за усещане за студ дори и в най-топлото време са:

6 болести, които ни карат да чувстваме студ през цялото време

-          Анемия

Пациентите с анемия са нетолерантни към студа и често се оплакват от ледени крайници, дори да е жега вън. Анемията не протича само с този симптом. Обикновено засегнатият се оплаква и от липса на енергия, хронична умора, слабост, световъртеж.

Съвкупността от симптоми може да насочи лекаря, но най-лесно анемията се диагностицира с най-обикновен кръвен тест. Ако редовно посещавате личния си лекар за годишните профилактични прегледи, то анемията няма как да остане скрита. Липсата на достатъчно червени кръвни клетки, които да пренасят кислород в тялото, се доказва лесно с кръвен тест, като анемията може да желязодефицитна или дължаща се на дефицит на витамин В12.

-          Хипотиреоидизъм

Заболяването засяга щитовидната жлеза. Недостигът на хормони, регулиращи метаболизма и температурата, се отразява на дейността на жлезата и на целия организъм, тъй като редица функции в човешкото тяло са пряко или косвено зависими от здравето на щитоидната жлеза. При хипофункция на жлезата се наблюдават и студена, суха кожа, наддаване на тегло, проблеми със зачеването, умора, депресия, изтъняване на косата, запек, забавен сърдечен ритъм и др. Диагнозата се поставя след ехография на щитовидната жлеза – неинванзивно и неболезнено изследване, както и след изследване на хормони с кръвен тест. Лечението е продължително, но ефективно и се извършва от специалист, наречен ендокринолог.

-          Заболяване на периферните артерии

Визираме атеросклерозата, при която в артериите се натрупва плака, възпрепятстваща нормалния обем на пренасяната кръв. Атеросклерозаа обикновено засяга по-възрастните  хора, поради което се неглижра,тъй като се счита за безобидно състояние.. - Синдром на Рейно

Възможно заболяване на артериите на крайниците, водещо до непрекъснато усещане за студ, е и феноменът на Рейно, характеризиращ се със стесняване на кръвоносните съдове, когато човек изпитва студ или стрес, което води до редуциране на притока на кръв и усещане за студ в засегнатите области. В най-тежките случаи е възможна дори гангрена и загуба на пръсти, така че не пренебрегвайте симптомите си.

За какво е признак постоянното усещане за студ?

Феноменът на Рейно е опасен и поради други причини – обикновено зад него се крие друго и по-сериозно заболяване – системно автоимунно, което изисква уточняване с ревматолог. Автоимунните системни заболявания като лупус изискват дълга и адекватна терапия за стабилизиране на състоянието. Заболяването е хронично, има периоди а ремисия, изисква близък контрол от специалист, за да не се допуснат опасни усложнения. Може да засегне кожата и почти всички вътрешни органи, което го прави непредсказуемо и опасно.

Лечението на синдрома на Рейно се извършва от ревматолог, като целта е да се редуцират болезнените спазми в засегнатите пръсти на крайниците, да се отхвърли или докаже наличието на системно заболяване като лупус, което да е в основата на синдрома, като може да бъдат предписани и медикаменти или да се предпочете оперативно лечение при тежките случаи.

-          Анорексия

Това заболяване, което може да предизвика усещане за студ дори и в най-топлото време, е по-скоро психическо и е свързано с храненето или по-скоро с отказа от храна, водещ до болезнена слабост. Физическите проявления са вторични, а консулацията със специалист е неизбежна. Лечението е продължително.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес