Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здрави кости: Кога трябва да започнете прием на калций?

01 октомври 2023, 08:37 часа

Остеопорозата е широко разпространено заболяване на костите, което се свързва с дефицит на калций, но се диагностицира доста късно, обикновено със счупвания в напреднала възраст.

Основните причини за остеопороза са:

  • хормонални промени по време на менопауза;
  • липса на калциеви соли, като най-важен елемент за костната плътност;
  • употреба на определени лекарства;
  • болести на щитовидната жлеза;
  • костни тумори;
  • слабо физическо развитие;
  • генетична предразположеност

На каква възраст трябва да започне приемът на калций?

От 10-14-годишна възраст да се предприемат мерки за предотвратяване на остеопорозата, включително систематичен прием на калциеви добавки, според д-р Василиса Пономарева.

Този евтин плод укрепва костите и гони стреса

За да лекувате и предотвратявате остеопороза, трябва да обърнете внимание на отказването от лоши навици и редовна физическа активност - ако заболяването вече е диагностицирано, тогава минималната тренировъчна терапия все още е част от режима на лечение.

Най-простият и безопасен метод за предотвратяване на остеопороза е приемането на калциев цитрат. Усвоява се добре и ще направи костите ви здрави.

В други случаи трябва да се вземе предвид следното:

  • По-добре е да не приемате лекарства и добавки, които подобряват растежа на костите, ако сте склонни към образуване на камъни.
  • При прием на продукти, съдържащи хормони, редовното посещение при гинеколог е задължително.
  • Ако сте свръхчувствителни към компонентите на калциевата добавка, по-добре е да спрете приема.
  • При наличие на злокачествени тумори употребата на хранителни добавки за профилактика на остеопорозата трябва да бъде съгласувана с онколог!

Някои от функциите на коментирания минерал са свързани със свиване на мускулите, освобождаване на хормони и ензими, изпращане на съобщения през нервната система.

В допълнение към тези функции, минералът има ключови научно обосновани ползи:

  • Нормализира кръвното налягане - минералът е важен за нормалното кръвно налягане, защото помага на кръвоносните съдове (артерии, вени и капиляри) да се свиват и отпускат, когато имат нужда от това. Тоест, неговата функция е да регулира колко кръв тече през тях.
  • Намалява риска от рак на дебелото черво - според проучване от 2013 г. правилното хранене предотвратява рака на дебелото черво и повторната му поява. Съществуват убедителни доказателства, че придържането към здравословна, балансирана диета, съдържаща хранителни вещества като витамин В6 и магнезий, и намаляването на консумацията на червено месо и алкохол осигурява значителна защита срещу развитие на рак на дебелото черво.

Според проучване от 2007 г., публикувано в Journal of the National Cancer Institute, дори хората с висок риск са били защитени в продължение на пет години след спиране на калциевите добавки.

Още: Учени: Този евтин зеленчук сваля кръвното и укрепва костите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес