Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво е полезно цвеклото?

29 септември 2024, 17:19 часа

Цвеклото е питателен зеленчук, който е отлично допълнение към всяка диета. Ако не сте свикнали да ядете цвекло, време е да направите този зеленчук част от ежедневната си диета, препоръчва The Times of India и пише за ползите от този зеленчук за здравето.

Ползи от цвеклото

Порция от 100 гр варено цвекло съдържа 44 калории, 1,7 гр протеин, 0,2 гр мазнини и 2 гр фибри, което го прави нискокалорична, но питателна опция. Това е и причината този зеленчук да е идеално допълнение към вашата диета за отслабване.

Сок от цвекло - за какво е полезен и как е правилно да се пие 

Цвеклото осигурява диетични фибри за поддържане на нормалното храносмилане, както и съединения, които подпомагат функцията на черния дроб чрез неутрализиране и елиминиране на токсините. Сокът от цвекло също помага за регулиране на нивата на кръвната захар, което го прави полезен зеленчук за поддържане на стабилна енергия през целия ден. 

Цвеклото помага за разширяване на артериите и намаляване на сърдечната честота. Цвеклото осигурява правилното функциониране на кръвоносната система.

Сокът от червено цвекло повишава умствената и физическата активност на организма с 16%. Може да предотврати деменция и да подобри цялостната мозъчна функция. 

Спортистите също могат да извлекат ползи от цвеклото, защото нитратите подобряват физическото представяне, като повишават ефективността на митохондриите, производителите на енергия в клетките. Изследванията показват, че сокът от цвекло може да увеличи издръжливостта, кардиореспираторната ефективност и използването на кислород по време на тренировка, съобщава изданието.

Обикновеното червено цвекло снабдява тялото с хранителни вещества и има силни антиоксидантни свойства. При мъжете то насърчава половата и мускулната активност, докато при жените помага да се справят много по-лесно с менструалния цикъл, а при децата е много ефективен лек при лечение на алергии. Този зеленчук е богат на голямо количество витамини от група В и антиоксиданти, а също така съдържа доста рядко срещания витамин U, който има антиалергичен ефект и спомага за нормализиране на работата на храносмилателната система и стомаха.

Витамин Р, съдържащ се в цвеклото, има благоприятен ефект върху кръвоносната система, като по този начин повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Този зеленчук съдържа и огромно количество полезни минерали, като цинк, калий, силиций, магнезий и бор. Неговите ползи се доказват и от факта, че този кореноплоден зеленчук ви позволява да разтваряте калциевите отлагания в кръвоносните съдове, което значително улеснява мозъчната и сърдечната дейност.

Бетаинът в състава на зеленчука има добър ефект върху физическата издръжливост на организма. Лечебните свойства на цвеклото включват и освобождаване на тялото от соли на тежки метали и радиация.

Може ли да се яде цвекло при гастрит?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес