Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Витамините и минералите, от които определено се нуждаете през есента

11 септември 2024, 12:41 часа

Есента е сезон, който носи забележими промени в климата и температурата и с тези промени се увеличава нуждата на тялото от определени витамини и минерали за поддържане на добро здраве и силна имунна система.

Още: Кои са 4-те ефекта на есента върху вашето здраве

Тук ще изброим някои от най-важните витамини, от които човешкото тяло се нуждае през този специален сезон, както и основните им източници.

  • Витамин C

Този витамин е важен за укрепване на имунната система и предпазване от инфекции. Плодове като портокали, лимони, грейпфрути и жълти зеленчуци като пипер са богати източници на витамин С.

  • Витамин D

През есента слънчевата светлина намалява, така че нуждата от витамин D се увеличава. Този витамин помага за поддържането на здрави кости и имунната система. Можете също така да получите витамин D от храни, богати на него, като сьомга и червено месо.

  • Витамин А

Витамин А е важен за здравето на очите и кожата. Зеленчуци като моркови и броколи са добри източници на витамин А.

  • Витамин Е

Този витамин е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките на тялото от увреждане причинено от свободните радикали. Ядките и растителните масла са богати източници на витамин Е.

  • Витамин К

Витамин К е важен за кръвообращението, което означава, че е необходим за предотвратяване на прекомерното съсирване на кръвта. Съдържа се главно в зелените зеленчуци.

  • Витамини от група В

Тези витамини са важни за цялостното функциониране на организма. Включете витамин B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин). Можете да ги намерите в храни, богати на сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни, както и в месо, риба и зеленчуци.

  • Цинк

Въпреки че технически не е витамин, цинкът е важен минерал, който помага за функционирането на имунната система. Можете да получите цинк от храни като червено месо, боб и ядки.

  • Фолат

Известен също като фолиева киселина, е важно за бременните жени да предотвратят вродени дефекти при бебето. Съдържа се в зелените зеленчуци, пълнозърнестите храни и продуктите, богати на фолиева киселина.

За да сте сигурни, че тялото ви има достатъчно от тези витамини през есента, е важно да следвате диета, богата на плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни. Ако се съмнявате в нивото на витамини в тялото си, консултирайте се с лекар или диетолог за съвет и, в някои случаи, за подходящи добавки.

Още: Преди или след хранене: Кога да пием рибено масло и други витамини

Освен това не забравяйте, че начин на живот, който включва добър сън, редовни упражнения и управление на стреса, също има голямо влияние върху цялостното здраве на тялото ви, както през есента, така и през останалите сезони на годината.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес