Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виене на свят сутрин - какви заболявания издава

03 октомври 2024, 11:18 часа

Причината за виене на свят и притъмняване пред очите при внезапна промяна на позицията на тялото, включително при ставане сутрин, се дължи главно на съдова дисфункция, каза руският лекар д-р Анастасия Тимощенко. Според нея това състояние се нарича ортостатична хипотония.

Причини за виене на свят сутрин

"Притъмняването пред очите може да се дължи на артериална хипотония поради прием на определени лекарства, поради дехидратация или да се появи по време на бременност. При синдром на постурална ортостатична тахикардия, който често се развива при млади пациенти и е придружен от висок сърдечен ритъм, оплакването се появява при внезапна промяна в позицията на тялото - при ставане от леглото. След продължителна почивка на легло внезапната промяна в позицията на тялото води до развитие на остра хипотония и рязко понижаване на налягането", казва д-р Тимощенко.

Какво да правим при сутрешно виене на свят? 

Тя подчертава, че световъртежът и замъгленото виждане се появяват при свързани с възрастта промени в контрола на кръвното налягане, особено при пациенти, приемащи антихипертензивни лекарства. Тя припомни, че подобни проблеми възникват при анемия от всякаква етиология, включително дефицит на желязо.

"Оплакването се появява при вегетативна дисфункция или VSD, особено при юноши. При постпрандиална хипотония протича с рязко понижаване на кръвното налягане след хранене при пациенти, претърпели гастректомия поради рязко повишаване на инсулина в отговор на консумацията на бързи въглехидрати. Виенето на свят сутрин може да се появи при заболявания на нервната система, включително тумори. Появява се още при сърдечна недостатъчност, аритмия и бъбречна недостатъчност“, казва д-р Тимощенко.

Хората с ортостатична хипотония могат да се почувстват замаяни или да загубят съзнание в рамките на 30 минути след ставане от седнало или легнало положение. При по-възрастните хора рязък спад на кръвното налягане също често се случва 15 до 90 минути след хранене (постпрандиална хипотония).

Ако човек с ортостатична хипотония седне или легне, веднага ще се почувства по-добре. Други възможни симптоми включват замъглено зрение и, по-рядко, главоболие или болка в гърдите.

Какви са причините за ортостатична хипотония?

При ортостатичната хипотония има дисрегулация на кръвното налягане, така че то спада рязко, след като човек стане от седнало или легнало положение.

Има различни причини за това, но в крайна сметка те водят до един и същ резултат: при изправяне кръвта се измества твърде много към долната половина на тялото поради гравитацията; горната половина на тялото и мозъкът са недостатъчно кръвоснабдени. Този тип намаляване на налягането често се случва на фона на различни съществуващи заболявания.

Защо ни се вие свят при събуждане?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес