Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Видите ли това по кожата си - започнете витамини, наложително е!

15 януари 2023, 06:00 часа

Всеки път, когато се сблъскате с нещо (независимо дали боли или не), можете да получите синина. Обикновено знаете точно откъде е дошла тази конкретна синина. Защото си спомняш колко те болеше, когато си блъсна ръката в ръба на масата (ау!). Но какво да кажем за тези синини, които изглежда просто се появяват от нищото?

Обезцветявания

Нека първо разгледаме по-подробно синините: какви точно са те? Синините са основно петна от кръв под кожата ви. Всеки път, когато се сблъскате с нещо наистина твърдо, кръвоносните ви съдове могат да се повредят. Това увреждане води до изтичане на малки количества кръв от съда. Тази малка локва кръв ще причини обезцветяване под кожата, което ще доведе до жълти, сини, черни, лилави или кафяви петна. Всеки може да получи синини, въпреки че някои хора получават синини по-лесно; като възрастни хора. Така че „обикновената“ синина идва от увреждане на кръвоносните ви съдове. Но какво ще стане, ако никога не сте се блъскали в нещо? Какво причинява тези необясними синини?

Този симтом показва, че сте прекарали тих инфаркт

Витамини

Едно от обясненията за тези необясними обезцветявания е дефицитът на витамини. Ако нивата на витамин в тялото ви са ниски, това се отразява на кръвта ви. Витамини като витамин C, B12 или K са свързани с кръвта ви. Витамин C се грижи за съхранението на желязо и заедно с витамин B12 помага за предотвратяване на анемия. Ако нивата на витамин C и B12 са ниски, ще получите по-лесно синини. Витамин К кара кръвта ви да се съсирва. Съсирването на кръвта гарантира, че вашите кръвоносни съдове не губят много кръв, когато се наранят. Ако кръвта ви не се съсирва много добре, ще получите повече синини, защото повече кръв ще напусне увредените ви кръвоносни съдове.

Лекарства

Друго обяснение за вашите мистериозни синини е лекарството. Когато приемате разредители на кръвта за лечение на тромбоза, ще получите повече синини, отколкото някой, който не приема този вид лекарства. Ако прочетете листовката на опаковката на лекарството, която се доставя с вашето лекарство, можете да разберете дали това ще ви направи по-податливи на образуване на синини; синини ще бъдат посочени като страничен ефект.

Ако не приемате лекарства и все още се притеснявате от синините, които сякаш изскачат от нищото, трябва да се свържете с вашия лекар. Те могат да ви помогнат да разберете какво причинява тези синини и да успокоят нервите ви.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес