Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вероятността от втори инфаркт е по-голяма при хора, които работят много

24 юли 2024, 11:00 часа

Вероятността от втори инфаркт да е по-голяма при хората, които работят много, е важна тема, която подчертава взаимодействието между свързания с работата стрес и сърдечносъдовото здраве. Изследванията показват, че прекомерното работно време и високият стрес на работното място могат значително да увеличат риска от преживяване на нов инфаркт, особено за тези, които вече са имали такъв.

Връзката между продължителното работно време и здравето на сърцето може да се проследи до няколко фактора. Хроничният стрес е основен фактор, тъй като води до повишени нива на хормоните на стреса като кортизол. Тези хормони могат да причинят постоянно възпаление и високо кръвно налягане, които са известни рискови фактори за сърдечни заболявания. Когато хората са подложени на постоянен натиск от работата си, телата им остават в състояние на повишена бдителност, което може да допринесе за сърдечносъдови проблеми.

Ключови признаци, които тялото дава месец преди инфаркт

Освен това дългото работно време често означава по-малко време за физическа активност, която е от решаващо значение за здравето на сърцето. За много хора, които работят прекалено много, може да е трудно да включат редовни физически упражнения в ежедневието си. Физическата активност спомага за поддържане на здравословно тегло, понижава кръвното налягане и подобрява цялостната функция на сърдечносъдовата система. Без нея хората са по-склонни да изпитват неблагоприятни последици за здравето.

Освен това дългото работно време може да доведе до лоши хранителни навици. Когато хората са заети с работа, те могат да изберат бързи, нездравословни ястия или закуски, вместо да си приготвят питателна храна. Този лош хранителен режим може да допринесе за увеличаване на теглото и да увеличи риска от висок холестерол и високи нива на кръвната захар, които са свързани със сърдечни заболявания.

Въздействието на свързания с работата стрес върху здравето на сърцето не се ограничава само до физическите аспекти; той засяга и психическото благополучие. Хроничният стрес и неудовлетвореността от работата могат да доведат до депресия и тревожност, които допълнително натоварват сърдечносъдовата система. Психическото натоварване от напрегнатата работа може да направи по-трудно за хората да управляват ефективно здравето на сърцето си.

Кардиолог: Едва ли предполагате, че това може да причини инфаркт

За тези, които преди това са преживели сърдечен удар, рискът, свързан с прекомерната работа, става още по-изразен. След инфаркт сърцето вече е компрометирано, а допълнителният стрес може да влоши ситуацията. Ето защо е от решаващо значение лицата в тази ситуация да управляват внимателно нивата си на стрес и да възприемат практики за здравословно функциониране на сърцето.

Управлението на свързания с работата стрес включва както промени в начина на живот, така и търсене на подкрепа. Установяването на баланс между професионалния и личния живот е от съществено значение; отделянето на време за релаксация, хобита и социални дейности може да помогне за смекчаване на отрицателните последици от стреса на работното място.

Редовните физически упражнения, балансираното хранене и адекватният сън също са ключови компоненти за здравето на сърцето. Освен това търсенето на подкрепа от здравни специалисти, като кардиолози или консултанти, може да осигури ценни насоки и помощ при разработването на стратегии за намаляване на стреса и подобряване на цялостното благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес