Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно: Този необичаен симптом е предвестник на инфаркт

27 ноември 2023, 16:18 часа

Един необичаен симптом често се оказва предвестник на инфаркт. Появата му изиска посещение при кардиолог в рамките на 24 часа. Според руския кардиолог д-р Юрий Пикша при появата на необяснимо гадане е необходима консултация със специалист.

Неочаквани признаци на инфаркт

“Патологиите на сърдечно-съдовата система убиват най-много хора в света всяка година. Освен това, според статистиката на СЗО, инфарктите и инсултите „стават по-млади“, тоест те се появяват не само при пенсионери, но и при сравнително млади хора - от 30 години. Преди това се смяташе, че предвестниците на тези опасни заболявания са скокове на налягането, силно главоболие, изтръпване на крайниците и болка в гърдите. Но се оказа, че това е непълен списък. Наскоро учените идентифицираха още няколко признака на предстоящ инфаркт”, казва д-р Пикша.

Този витамин предпазва от инфаркт

“Необяснимата кашлица, гадене и изпотяване могат да показват негативни промени във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Особено ако човекът не е бил болен преди, не е настинал и не се е преуморил поради повишена физическа активност“, казва кардиологът Юрий Пикша .

Как са свързани кашлицата и инфарктът?

Лекарят подчертава, че в повечето случаи проблемите с кръвоносните съдове водят до инфаркт. Например, поради наднорменото тегло, натоварването на стените на артериите се увеличава, освен това поради високия холестерол се образуват плаки, които възпрепятстват притока на кръв. Всичко това са мощни рискови фактори за здравето.

Повишени рискове има и при мъже над 40 години и жени, които са в менопауза. Ето защо е важно да разберете и да знаете какви симптоми могат да показват предстоящ инфаркт.

Според кардиолога кашлицата се появява поради застой на кръв в белите дробове. То от своя страна възниква поради лоша работа на отслабено сърце, което не може да се справи с изпомпването на кръвта.

Гаденето и изпотяването също могат да сигнализират за инфаркт. 

„Ако нещо ви притеснява за вашето здраве, трябва да намерите време да посетите поне личния си лекар и да се уверите, че няма заплаха за живота ви“, казва д-р Юрий Пикша.

Сред рисковите фактори за инсулт са: наднормено тегло, липса на физическа активност, високо кръвно, висок холестерол, възраст ( над 40 години), при жените (след менопауза).

Още: Този есенен плод предпазва от инфаркт и деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес