Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тази храна има 6 пъти повече витамини от месото

28 октомври 2024, 11:05 часа

Тази храна съдържа 6 пъти повече витамини от месото и тя задължително трябва да присъства в диетата, без тях храненето не може да се нарече пълноценно, според д-р Елена Соломатина. Тя допълва, че карантиите съдържат много микроелементи и витамини. 

Полезни свойства на карантиите

"Например черният дроб и езикът по никакъв начин не отстъпват по вкус на месото. Черният дроб е богат на аминокиселини, витамин В12 и желязо. Ето защо много лекари препоръчват включването на този продукт в диетата за предотвратяване на анемия", казва експертът.

Гастроентеролог: Вредно ли е да се яде месо сутрин?

Езикът съдържа голямо количество протеини с много малко мазнини, а говеждото сърце има шест пъти повече витамини от група В от самото говеждо месо.

Телешкият и свинският език съдържат много полезни вещества: цинк, който регулира количеството захар в кръвта, както и лецитин, необходим за нормалната мозъчна дейност. Освен това езикът е мускул, така че продуктът е източник на ценни протеини и в него почти няма мазнини и въглехидрати. Идеален за тези, които следят фигурата си.

"Когато избирате свински език, не забравяйте, че той може да има специфична миризма, която може да се елиминира чрез предварително накисване. Телешкият език се смята за по-изтънчен деликатес. И за да се окаже вкусен езикът, преди готвене трябва да се изплакне под течаща вода, като се почисти с твърда четка. След това се слага в студена вода и се вари 3-4 часа. След това охладете и поднесете или с класически сосове - хрян и сметана, или с терияки или плодово пюре, по ориенталски", препоръчва експертът.

Благодарение на полезните си вещества, черният дроб укрепва имунната система, има положителен ефект върху кръвообразуването, спомага за запазване на зрението и красотата на косата и кожата.

Но въпреки това много хора отказват да ядат черен дроб поради характерната му горчивина. Пилешкият, патешкият и телешкият дроб са по-горчиви от телешкия и свинския. За да се премахне неприятният послевкус, продуктът трябва да се почисти от канали и жилки, да се изплакне добре и, ако е необходимо, да се остави за кратко в мляко или 10% разтвор на сол, съветва специалстът.

Пилешките сърца също имат богат витаминен състав, съдържат и полезни микроелементи, включително фосфор, мед, цинк, желязо, калий и магнезий. В телешките бъбреци има много цинк, а в свинските - магнезий, калий и фосфор.

Експертът съветват да купувате карантии само от доверени производители, за предпочитане от големи компании, тъй като такива предприятия редовно извършват проверки за безопасност на продуктите.

Защо каймата е по-полезна от месото - отговор от лекар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес