Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Усещане за изгаряне по цялото тяло: с какво е свързано и как да се отървете от неприятния симптом

26 юли 2024, 18:37 часа

Цялото тяло гори - едно от честите оплаквания на пациента пред терапевта. Усещането за треска не напуска пациента, а на термометъра няма промени в температурата.

Изгарянето на цялото тяло: с какво е свързано

Съществуват няколко причини, които провокират това състояние:

Вегетативната дистония е една от най-честите причини за честото повишаване на температурата в организма. Поставяне на окончателна диагноза ще може да направи само лекар след компетентен преглед и анализи. По правило в тази ситуация човек може да се сблъска със съпътстващи симптоми: скокове на кръвното налягане, изтръпване или болка в сърдечната област, спазми, внезапни промени в настроението, студенина на ръцете и краката.

Горещите вълни при менопауза могат да показват по-висок риск от тази болест

Освен това може да има нарушения във вестибуларния апарат, може да се появи световъртеж. Профилактиката на лошото здраве включва здравословно хранене, разходки на чист въздух, спазване на подходящ дневен режим.

Някои жени усещат горещина в тялото по време на менструация. Хормоналните промени, които настъпват в тялото на жената в началото на менструалния цикъл, могат да причинят леки болки в долната част на корема, замайване и така наречените горещи вълни - вълни от топлина в тялото. Предменструалният синдром е често срещан и в повечето случаи не е предвестник на сериозни заболявания.

Въпреки това, ако благосъстоянието на пациента не се подобрява, лекарите съветват да бъде прегледан от гинеколог, невролог и кардиолог. За отстраняване на неприятните симптоми се предписват орални контрацептиви, витаминни комплекси, антихистамини, транквилизатори или антидепресанти, в зависимост от причината за проблема.

Естествени средства за борба с горещите вълни при менопауза

Защо цялото тяло гори при по-възрастните жени? Може би причината се крие в един специален период - менопаузата, който се характеризира със сериозно хормонално преструктуриране и съпътстващи горещи вълни. Освен това към симптомите се прибавя зачервяване на лицето и тялото, понякога се наблюдава учестено сърцебиене. За да преживеете този временен период от живота, ще ви помогнат упражненията на чист въздух, здравословното хранене, хормонозаместителната терапия, антидепресантите.

Хипертониците могат да почувстват повишена температура в съня си. Повишаването на кръвното налягане се случва предимно през нощта. Лицето на пациента се зачервява, увеличава се изпотяването, сърцето може да се пребие.

Въпреки многото теоретични заболявания, най-честата причина за треска е обикновеният стрес. Възбуда, гняв, страх - всяка емоция може да накара човек да се изпоти и да се изнерви.

Ако симптомите на телесна топлина продължават дълго време, е необходимо да се консултирате с лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес