Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази риба удължава живота

04 август 2024, 15:15 часа

Учени от Медицинския факултет на университета Нагоя в Япония установиха, че яденето на определена риба е свързано с намаляване на смъртността от много заболявания. Резултатите от изследването им са публикувани в списанието Public Health Nutrition.

Риба за дълголетие 

Според учениет всички малки риби имат способността да насърчават дълголетието. В Япония например са разпространени белият костур, мойвата, японската мириня и малките сушени сардини. Такава риба често се яде цяла: с главата, костите и всички органи. Според авторите на изследването тези компоненти са богати на микроелементи като калций и витамин А.

Какво липсва на тялото, ако много ви се яде риба 

Екипът е изследвал общо 80 802 участници на възраст от 35 до 69 години. През деветте години на проследяване 2482 участници са починали, като около 60% от тези смъртни случаи са причинени от рак. Експертите са установили, че яденето на малки риби намалява риска от преждевременна смърт сред жените. Освен това, за значителен ефект, е достатъчно да ядете такава риба веднъж или три пъти месечно.

Рибата се счита за източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за тялото. Повечето експерти отбелязват, че този продукт трябва да бъде включен в диетата. 

Рибата и другите морски дарове са не само основни източници на здравословни Омега-3 и също така са богати на други хранителни вещества като витамин D и селен, с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на наситени мазнини. Консумацията на риба има положителен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносната система. Омега-3 киселините, съдържащи се в този продукт, предпазват сърцето от развитие на непостоянни и потенциално фатални нарушения на сърдечния ритъм. Те също така понижават кръвното налягане и сърдечната честота и подобряват функцията на кръвоносните съдове.

Мазната риба, която се счита за най-полезна, включва: херинга, сьомга, сардини, цаца, пъстърва и скумрия. Не по-малко полезна е бялата риба. Тя включва лаврак, ципура, калкан, камбала.

Оптималното количество продукт е две до три порции седмично. Една порция трябва да се побира в дланта ви. 

Рискове от консумацията на риба

Многобройни замърсители влизат в храната от околната среда. Най-големите опасения днес са живакът, полихлорираните бифенили (PCB), диоксините и остатъците от пестициди. Много високите нива на живак могат да увредят нервите при възрастни и да увредят развитието на мозъка и нервната система на плода или детето.

Въздействието на значително по-ниските нива на живак, открити сега в рибата, е противоречиво. Те са свързани с незначителни промени в неврологичното развитие и възможно повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Не само сьомга: Това е най-полезната риба, коят замества месото

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес