Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха още една голяма опасност от алкохола за здравето

20 септември 2024, 16:32 часа

Прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от шест различни вида рак, съобщава изданието The Health Site.

Вреда от алкохола и връзката му с 6 вида рак 

Възрастните под 50-годишна възраст все повече развиват рак на гърдата и колоректален рак през последните шест десетилетия и употребата на алкохол може да бъде фактор, допринасящ за тази тенденция. Това се посочва в доклад на Американската асоциация за изследване на рака, чиито изводи публикува The New York Times.

Авторите също описват тревожен модел: въпреки че смъртността от рак е намаляла, общата честота на няколко вида рак необяснимо нараства. Особено тревожно е нарастването на случаите на колоректален рак на стомашно-чревната система сред младите хора.

Ново проучване: Този алкохол намалява риска от деменция 

Учените изчисляват, че 40 процента от всички видове рак са свързани с променливи рискови фактори. По-специално те препоръчват намаляване на консумацията на алкохол, както и промени в начина на живот - като отказване от тютюнопушене, поддържане на здравословна диета и тегло, упражнения, избягване на ултравиолетова радиация и минимизиране на излагането на замърсители.

Авторите на изследването призовават за повишаване на осведомеността чрез обществени информационни кампании и добавяне на предупредителни етикети за рак към алкохолните напитки.

„Препоръките идват на фона на цялостен преглед на предполагаемите ползи за здравето от умерената консумация на алкохол, за които се смяташе, че години наред предпазва от сърдечни заболявания“, пише още изданието.

Съобщава се, че както умерената, така и леката консумация на алкохол се свързва с повече смъртни случаи от рак, отколкото при хората, които пият изключително рядко. Това е особено забележимо сред по-възрастните хора с ниски доходи и тези със съпътстващи здравословни проблеми.

„Петдесет и един процента от хората – или повече от половината – не знаят, че алкохолът увеличава риска от рак. Това е тревожно. Можем да говорим за мита, че червеното вино има потенциални ползи за сърдечно-съдовата система, но има много начини да поддържате сърцето си здраво и тези потенциални ползи всъщност не надвишават рисковете от рак“, казва Джейн Фигейредо, епидемиолог в Samuel Oshin Comprehensive Cancer, Институт към медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис.

Според учените прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от развитие на шест вида злокачествени заболявания, включително плоскоклетъчен карцином на хранопровода и някои видове рак на мозъка, гърдата, колоректален рак, рак на черния дроб и стомаха.

Кардиолог: Този алкохол е по-полезен за сърцето от бялото вино

Важно: Статията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес