Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха ново свойство на овесените ядки

23 януари 2024, 12:45 часа
Реклама

Овесените ядки са естествен лек, който предпазва черния дроб от алкохолни увреждания, твърдят индийски учени.

Ефект на овесените ядки върху черния дроб

Изследователи от университета в Делхи установиха полезните свойства на овесените ядки по отношение на черния дроб, съобщава изданието The Health Site. 

Хепатопротективните свойства на овеса са забелязани за първи път при експерименти, проведени върху лабораторни гризачи. Мишките бяха хранени с овесена каша в количества от 125 и 250 mg от овесената фракция в продължение на 12 дни. След това им бяха дадени дози от 50% разтвор на етанол, за да предизвикат характерното увреждане на черния дроб.

Кардиолог: Яжте овесените ядки така, за да са полезни за сърцето

При по-нататъшно наблюдение се оказва, че мишките, които са яли овесена каша преди периода на алкохолизация, са имали по-малко увреждане на черния дроб. В същото време, според учените, механизмът, който предпазва черния дроб от остри алкохолни увреждания, все още не е изясен. Предварителните проучвания показват, че овесените ядки предотвратяват усвояването на вредните вещества, отделяни от черния дроб, което му позволява да стабилизира функционирането си.

Авторите на това проучване, наред с други неща, установиха, че яденето на овесена каша може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и стомашно-чревни проблеми.

Други ползи от овесените ядки

Комплексът от биоактивни елементи на зърнената култура въздейства върху всички системи и органи на човешкото тяло. Редовната употреба на продукта има противовъзпалителен и подмладяващ ефект, нормализира кръвното налягане и укрепва костите. Овесените ядки имат благоприятен ефект върху нервната система, нормализират съня и премахват депресията. Активират метаболизма, което насърчава загубата на тегло и подобрява качеството на кожата.

Официалната и традиционната медицина препоръчват използването на зърнени култури за повече от 30 заболявания. Те включват:

  • Сърдечна исхемия. Изчиствайки кръвоносните съдове от холестерола, полезните компоненти на продукта оптимизират работата на сърдечния мускул.
  • Хипертония. Диета, богата на овесени ядки или пълнозърнести храни, е толкова ефективна, колкото лекарствата за кръвно налягане.
  • Рак на червата. Овесените фибри предотвратяват развитието на запек и в резултат на това злокачествени тумори в ректума.
  • Диабет. Естественият механизъм на усвояване на овесените въглехидрати ви позволява да намалите дозите на инсулина.
  • Затлъстяване. При консумация на бета-глюканови овесени фибри, тялото произвежда хормона холецистокинон, който създава ефект на засищане. Това ви позволява да увеличите интервалите между храненията и следователно да намалите калоричното съдържание на вашата диета.
  • Кожни заболявания. Маски с овесени ядки премахват акне, дерматит и сърбеж по кожата.
  • Бъбречни заболявания. Овесените ядки подобряват уринирането, изчистват пикочните пътища от инфекция.

Овесени ядки: какво ще се случи с холестерола ви, ако ги ядете на закуска

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес