Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени откриха неочаквани ползи от пиенето на бира всяка вечер

13 юли 2024, 12:35 часа

Страхотна новина за любителите на бирата: оказва се, че в малки дози тя не само не е вредна, но и полезна. Изпиването на бутилка бира по време на вечеря всъщност е полезно, съобщава Daily Mail, позовавайки се на проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ползи от пиенето на бира вечер 

Изследователите установиха, че мъжете, които пият бира всяка вечер, имат по-здрави черва.

Бира: Ето как нейната консумация влияе на жените

На теория това може да намали риска от развитие на заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Учените съобщават също, че безалкохолната бира има тези полезни ефекти върху организма.

Експерти от университета NOVA в Лисабон препоръчват да се пие безалкохолна бира за превантивни цели, защото „най-безопасното ниво на консумация на алкохол е пълното отсъствие“.

Деветнадесет здрави мъже на възраст от 23 до 58 години бяха помолени да пият бутилки бира от 330 ml с вечеря всяка вечер в продължение на месец.

Около половината бира съдържала 5,2% алкохол, а останалите били безалкохолни. До края на експеримента не са наблюдавани видими разлики в теглото, мастната маса или нивата на холестерола на мъжете.

Анализът на фекални проби, взети преди и след изследването, показва, че има повече бактерии в червата им, след като са започнали да пият както алкохолна, така и безалкохолна бира. И двете групи имат еднакъв бактериален растеж, около 7 процента.

Авторите на изследването казват също, че бира с повече мая, нефилтрирана бира, може да има още по-голям ефект. Смята се, че бирата подобрява микробиома - комбинацията от полезни бактерии и гъбички, които живеят вътре в нас - тъй като съдържа полифеноли. Това са микроелементи, които се намират естествено в растенията, а бирата е единственият източник на полифеноли от хмел в човешката диета. Смята се, че полифенолите могат да достигнат до стомаха, където могат да помогнат за контролиране на бактериалния растеж.

"Не забравяйте обаче, че злоупотребата с алкохол е изключително опасна. Изследванията показват, че само чаша вино или халба бира всяка вечер, консумирана от хората на средна възраст може да състари мозъка ви с две години. Злоупотребата с алкохол е свързана с няколко вида рак, чернодробно заболяване, панкреатит, сърдечна недостатъчност и увреждане на мозъка" съветват още учените.

Ето защо, за да избегнете тези рискове и да подобрите чревната микрофлора, е по-добре да пиете безалкохолна бира.

Как влияе бира върху хората с диабет?

Важно: Статията не замества баансираното хранене и консултацията със специалист! Не забравяйте, че консумацията на алкохол е вредна за здравето!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес