Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Не диета, а тези съвети ще поддържат сърцето ви здраво и силно

05 август 2024, 13:47 часа

В продължение на десетилетия Американската сърдечна асоциация (AHA) полага усилия да помага на хората да се справят със сърдечносъдовото си здраве, като предлага препоръки за това какво да ядат и колко да спортуват. Въз основа на предишната си работа обаче AHA наскоро публикува актуализирана серия от препоръки за хранене във връзка със здравето на сърцето.

Още: Ефективни природни средства за облекчаване на болка в стомаха

AHA представи новите си насоки с надеждата да осигури повече яснота и гъвкавост по отношение на начина на хранене. Но вместо да се подчертават хиперспецифични храни, необходими за поддържане на здраво сърце, документът се фокусира по-цялостно върху избора на начин на живот.

Десетте основни препоръки на AHA

  • Регулиране на енергийния прием и разход за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло.
  • Яжте много и разнообразни плодове и зеленчуци.
  • Избирайте пълнозърнести храни и продукти.
  • Избирайте здравословни източници на белтъчини (предимно растения; редовен прием на риба и морски дарове; нискомаслени или обезмаслени млечни продукти; а ако желаете месо или птици, избирайте нетлъсти парчета и непреработени форми).
  • Използвайте течни растителни масла, а не тропически масла и частично хидрогенирани мазнини.

  • Избирайте минимално преработени храни вместо свръхпреработени храни.
  • Намалете до минимум приема на напитки и храни с добавени захари.
  • Избирайте и приготвяйте храни с малко или без сол.
  • Ако не пиете алкохол, не започвайте; ако решите да пиете алкохол, ограничете приема му.
  • Придържайте се към тези насоки, независимо от това къде се приготвя или консумира храната.

Защо тези насоки са толкова общи

Според Алис Лихтенщайн, дмн, председател на експертната работна група на AHA, нейната цел е да "подчертае значението на хранителните модели отвъд отделните храни или хранителни вещества, да подчертае критичната роля на започването на здравословни за сърцето хранителни навици в ранна възраст и да представи общите характеристики на хранителните модели, които насърчават кардиометаболитното здраве".

Но освен това д-р Лихтенщайн се надява, че като не са толкова строги в избора на диета, хората ще могат да открият това, което работи най-добре за тях на индивидуално ниво. "Всички ние можем да извлечем полза от здравословен за сърцето хранителен режим, независимо от етапа на живот, и е възможно да създадем такъв, който да е съобразен с личните предпочитания, начина на живот и културните обичаи", казва тя в изявление за пресата. "Не е необходимо да бъде сложен, отнемащ време, скъп или непривлекателен."

Въпреки че в тези 10 препоръки на Американската асоциация по сърдечни заболявания има толкова много гъвкавост, винаги е добра идея да се посъветвате с вашия лекар, ако правите някакви промени в диетата си, особено когато те могат да повлияят на здравето на сърцето ви. Винаги е по-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате, а вашият лекар ще има по-ясна представа какво ще работи най-добре за вас!

Още: Внезапен зъбобол: Ето как да облекчите болката с помощта на карамфил

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес