Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени назоваха мазнината, която помага в борбата с диабета

02 май 2023, 13:06 часа

Учени от Югозападния университет в САЩ разкриха коя е мазнината, която помага в борбата с диабета.

Мазнината, която помага при диабет

Те стигат до извода, че кафявата мазнина има това свойство. Увеличаването на концентрацията на протеин в нея понижава нивата на кръвната захар, повишава инсулиновата чувствителност и предпазва от мастно чернодробно заболяване. Всички тези ефекти са следствие от превръщането на бялата мазнина в кафява. Резултатите от работата са представени в списанието Nature Communications. Учените се надяват, че тези данни ще помогнат за предлагането на нови решения за пациенти с диабет и свързаните с него заболявания.

Може ли да пиете алкохол, ако имате диабет?

„Това е естествена система на тялото. Ако се използва правилно, можем да помогнем на пациентите да предотвратят или лекуват диабет, свързан със затлъстяването“, казва ръководителят на изследването д-р Пери Е. Бикъл.

В хода на изследването д-р Бикел и колегите му установяват, че кафявата мазнина може да предпази от диабет. Учените правят това откритие, докато изследват перилипин 5 (PLIN5) - протеин, който покрива липидните капчици вътре в клетките на кафявата мазнина.

Екипът генетично конструира мишките, за да произведе допълнителни количества от протеина. Гризачите са поддържали значително по-ниски концентрации на кръвна захар и по-висока инсулинова чувствителност по време на тестовете за глюкозен толеранс. Те също така са имали по-малко мазен черен дроб, състояние, свързано с диабет тип 2.

Учени разкриха кои са 3-те най-опасни напитки за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес