Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Могат ли тези плодове да убият ракови клетки

26 септември 2024, 06:00 часа

В интернет се разпространява твърдение, че ракът може да бъде предотвратен, ако ядем определени видове плодове.

Всеки пети човек ще развие рак през живота си. Въпреки че днес има много терапии за борба с това заболяване, милиони хора все още умират от рак: според данни на СЗО, 10 милиона по света само през 2022 г.

Вижте още: Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

Също така постоянно се появяват твърдения, че ракът може да бъде предотвратен чрез ядене на определен вид храна. Екипът за проверка на фактите на Deutsche Welle разгледа по-отблизо едно от тези твърдения и проучи ролята, която диетата играе в превенцията на рака.

Твърдение: Потребител на социалната мрежа X твърди, че ракът може да бъде предотвратен чрез ядене на два вида плодове: малини и смокини. Той сподели и видео, което е гледано повече от три милиона пъти.

Проверка на фактите: невярно

Проучване на Deutsche Welle показва, че това твърдение е невярно.

Във видеото Патрик Куилин, американски автор и диетолог, твърди, че черните малини са „истинско лекарство“ и че предпазват от рак. Публикуваното видео всъщност е част от документална поредица, наречена „Истината за рака – глобално търсене“. Освен всичко друго, там се представят уж естествени лекарства за рак, но фармацевтичните компании също са критикувани като машини за правене на пари.

Куилин твърди, че черните малини са особено пълни с така наречените антоцианини и антиоксиданти, които уж гарантират, че раковите клетки се самоунищожават.

Убиват ли черните малини раковите клетки?

"В плодовете, зеленчуците и салатите има много различни вторични растителни вещества, които са здравословни" - обяснява за DW Юта Хибнер, професор по интегративна онкология в университета в Йена в Германия. Изключително погрешно е обаче да се твърди, че някои видове храни определено могат да предотвратят появата на рак.

А именно, липсват научни изследвания върху хора. Изследвания, които се провеждат изключително в лаборатория и в които например могат да се използват определени изкуствени концентрации на съставки, но също и експерименти върху животни, показват, че малините имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да убиват раковите клетки.

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Но тези изследвания не могат да бъдат възпроизведени едно по едно върху човешкото тяло, казва Хибнер.

Имаме по-добър метаболизъм и различни процеси на отделяне - обяснява немският професор и добавя, че първо трябва да се намери конкретна, поносима доза от отделните активни съставки. Освен това е много трудно да се проведат адекватни изследвания върху хора.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес