Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

16 ноември 2023, 15:50 часа

Възрастните хора често имат домашни любимци и лекарите обикновено подкрепят това решение, тъй като общуването с котки и кучета помага за облекчаване на стреса и намалява чувството за самота. Въпреки това, скорошни изследвания показват, че хората над 65 години трябва да бъдат внимателни при контакт с котки.

Защо хората над 65 години не трябва да имат котка у дома?

В случая има риск от заразяване, твърдят учени от САЩ и Испания след изследване на кръвта на 600 души над 65-годишна възраст. Проучването установи, че две трети от тях имат токсоплазмоза, пише academic.oup.com.

Този паразит се размножава в червата на котките и навлиза в човешкото тяло, когато човек почиства тоалетната на своя домашен любимец. Заразяване е възможно и ако котката отиде до тоалетна в градината, а след това не много добре измити зеленчуци попаднат на масата.

Ако имате котка в къщи, веднага махнете тези 6 растения от дома си

Учените подчертават, че токсоплазмозата не представлява опасност за хората със силна имунна система: симптомите се появяват само при един на всеки десет души след заразяване. Въпреки това, според проучването, в напреднала възраст имунната система трудно се бори с такива паразити и прогресираща инфекция може да причини мускулна слабост. Това от своя страна увеличава риска от навяхвания и счупвания, правейки възрастните хора още по-уязвими към фрактури.

Хората, заразени с токсоплазма, са склонни към рисково поведение и импулсивност и са изложени на повишен риск от шизофрения и други психични разстройства, според проучването. Те също така са с по-висока склонност към самоубийство.

Как да се предпазите?

Учените препоръчват на собствениците на котки да почистват редовно тоалетната на своя домашен любимец и винаги да мият ръцете си след това. Плодовете и зеленчуците също трябва да се измиват старателно преди ядене. Имунокомпрометираните пациенти, бременните жени и възрастните хора се съветват да избягват всичко, свързано с хигиенните нужди на домашнит любимци. Не се препоръчва контакт с бездомни животни.

Отглеждането на котка е у дома е доказан начин за облекчаване на стреса, безсънието и раздразнителността. Собствениците на котки също са по-малко склонни да развият астма (с изключение на тези, които са алергични към котешки косми) и по-малко вероятно да умрат от инфаркт.

Котките не изискват толкова много от вашето време, колкото кучетата например. Те са доста независими и ще могат да се усамотяват вкъщи, докато вие сте на работа. Те не трябва да се разхождат по няколко пъти навън на ден. Достатъчно е просто да имат тоалетна у дома.

Oще: Защо котката лежи върху стопанина си?

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес