Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Ако на 40 години, започнете да правите това, ще удължите живота си с 24 години

28 септември 2023, 14:44 часа
Реклама

Удължаване на живота с 24 години - според учени това е възможно с помощта на няколко прости навика. Изследването, представено миналия месец на годишната среща на Американското дружество по хранене, установи, че практикуването на осем здравословни навика на 40-годишна възраст е свързано с допълнителни 24 години живот при мъжете.

Жените виждат подобни ползи от включването на практиката в живота си на 40-годишна възраст, с 21 допълнителни години, които могат да бъдат добавени към продължителността на живота им.

„Бяхме наистина изненадани от това колко много може да се спечели чрез възприемане на един, два, три или всичките осем фактора от начина на живот“, каза Хуан-Мей Нгуен, водещ автор на изследването и специалист по здравни науки в Министерството на ветераните.

Учени: Това е най-добрата подправка за предпазване от диабет и удължаване на живота

Тези навици трябва да се включат възможно най-рано, но дори и да направите малка промяна през 40-те, 50-те или 60-те години, те пак могат да бъдат от полза.

Осем навика, които могат да удължат живота ви с 24 години

Осемте навика, изброени по ред на най-голямо въздействие върху продължителността на живота, включват:

  • Обучение
  • Премахване на опиоидни зависимости 
  • Избягване на тютюнопушенето
  • Управление на нивата на стрес
  • Спазване на здравословна диета
  • Без консумация на алкохол
  • Приоритет на добрия сън
  • Поддържане на положителни социални отношения

"Изглежда, че добавянето само на един от тези навици към вашата рутина добавя 4,5 и 3,5 години към живота ви съответно за мъжете и жените. И дори два навика добавиха още седем години към живота на мъжете и осем допълнителни години на жените", казва ученият.

"А именно, наблюдателното проучване изследва избора на начин на живот на повече от 700 000 американски военни ветерани на възраст от 40 до 99 години, всички от които са участници в многогодишно проучване, което е част от Програмата за милиони ветерани", казва проф. Нгуен.

Липсата на физическа активност, употребата на опиати и тютюнопушенето оказват най-голямо влияние върху продължителността на живота с 30 до 45 процента повишен риск от смърт, установява проучването.

Стресът, прекомерното пиене, лошото хранене и лошата хигиена на съня са свързани с увеличаване на риска от смърт с около 20%, а липсата на положителни социални взаимоотношения е свързана с 5% повишен риск от смърт, според проучването.

"Констатирано е подобрение и в състоянието на участниците, когато са добавили здравословни навици през 50-те и 60-те години", каза още проф. Нгуен и допълва:

"Никога не е късно да започнем здравословен начин на живот".

Още: Учени: Чаят от тази билка удължава живота на жените над 65 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес