Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: 1 чаша от този чай е по-вредна от 100 цигари

02 септември 2024, 14:52 часа

Чаят се счита за здравословна напитка, но един вид от тази напитка има същия ефект върху човешкото тяло като 100 изпушени цигари, съобщава изданието The Health Site, позовавайки се на проучване.

Чаят, който е по-вреден от цигари 

В случая става въпрос за специален чай мате (парагвайски чай от падуба), който е ценен заради способността си да помага за преодоляване на внезапната умора и да облекчава главоболието.

Парагвайският падуб се приготвя от клоните и листата на този вечнозелен храст, които се сушат на открит огън. Това растение съдържа много антиоксиданти, благодарение на които ускорява метаболизма и може бързо да подобри работоспособността.

Чаят помага ли за отслабване - отговор от лекар 

Тази интересна напитка съдържа и етерични масла, както и витамини А, В и С. Всички тези вещества са полезни за организма. В действителност обаче всичко изглежда съвсем различно.

Последните проучвания показват, че чаят, освен всичките си полезни свойства, съдържа и много канцерогени. Тези токсични вещества утрояват риска от развитие на рак. Особено когато става въпрос за тумори, засягащи черния дроб, червата, панкреаса, стомаха, хранопровода и белите дробове. Човек получава най-голям удар от чая мате след традиционния начин на приготвянето му, когато използва вода, загрята до 65 градуса, допълва изданието.

Свойства и състав на чая мате

За този чай се твърди, че има куп полезни свойства. Той е богат източник на витамини, минерали и микроелементи, а освен това има следните положителни ефекти върху организма:

  • намалява апетита;
  • подобрява концентрацията;
  • има стимулиращ ефект върху мозъка;
  • намалява риска от сърдечни заболявания;
  • има положителен ефект върху либидото;
  • намалява холестерола;
  • укрепва имунната система.

Съдържа ксантини, включително кофеин, теобромин и теофилин. Тези съединения влияят на ободряващите свойства на инфузията. Най-голямото предимство на матето пред кафето е високото съдържание на ценни хранителни вещества. Напитката съдържа, наред с други неща, витамини от група B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 и B9), както и витамини C и E. Освен това мате е богато на магнезий, калций, силиций, желязо, калий , цинк и фосфор - ценни микроелементи, без които тялото не може да функционира ефективно ежедневно.

Витамините от група В участват в почти всички клетъчни промени. Влияят благоприятно и на функционирането на нервната система, успокояват ума, подобряват концентрацията, изострят вниманието и се борят с промените в настроението. От друга страна, витамините С и Е са мощни антиоксиданти. Те осигуряват правилното функциониране на имунната система и по-специално предпазват от опасни заболявания.

Полифенолите имат и противоракови и пречистващи свойства. Чаят Йерба мате също съдържа много от тези антиоксиданти. Те унищожават свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене на организма.

Едно от ценните свойства на матето е високото съдържание на хлорогенова киселина. Това е мощен антиоксидант, който си струва да се разгледа по-отблизо. Оказва се, че редовната му употреба може да ви предпази от различни заболявания. Според изследователите хлорогеновата киселина има антидиабетни свойства – тя ефективно намалява нивата на захарта в организма. Освен това прави тялото по-чувствително към инсулин. По този начин пиенето на напитката може да бъде полезно в борбата с инсулиновата резистентност, която е толкова често срещана днес, която често е предшественик на диабет тип II.

В допълнение, хлорогенната киселина е съединение с потенциални антитуморни ефекти. Подпомага функцията на черния дроб и има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства.

Лекар: Това е най-добрият чай за червата

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес