Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Твърдо сварени или рохки - кои яйца са по-полезни

09 октомври 2024, 13:45 часа

Повечето хора предпочитат твърдо сварени яйца. Други любители на този продукт са убедени, че рохките яйца са много по-апетитни. Консистенцията на вторите е исинска наслада за сетивата -  белтъкът е нежен, а жълтъкът е мазен. В случая избора на продукт се прави най-вече на база вкусовите предпочитания. Но кой от двата продукта е по-полезен. Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос. 

Кои яйца са по-полезни? 

Ако целта ви е да запазите максимално количество хранителни вещества в ястието, то не варете яйцата твърде дълго. Обработката на продукта във вряща вода не трябва да продължава повече от пет минути. С други думи, трябва да получите рохко сварени яйца. В тази версия на ястието протеинът е в състояние, в което се усвоява най-добре. В допълнение, краткото време за готвене гарантира, че термичното разрушаване на аминокиселините ще бъде минимално.

По колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от деменция? 

Твърдо сварените яйца обаче също са здравословни. Затова не отказвайте това ястие, ако наистина ви харесва. Но имайте предвид: това ястие ще съдържа малко по-малко хранителни вещества от рохко сварените яйца, пише още здравният портал.

Яйцата съдържат:

  • Витамини А, бета-каротин (ретинол), В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12, D, D3, Е, К.
  • Микроелементи: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуор.
  • Аминокиселини: триптофан, треонин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, валин, аргинин, хистидин, аланин, аспарагинова, глутаминова, глицин, пролин, серин.
  • Полиненаситени мастни киселини омега-3, подобни на тези в рибата, лена, сусама и ядките.

За тези, които винаги се стремят да изглеждат перфектно, яйцата ще помогнат за поддържането на здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. При редовната им консумация кожата става по-гладка и еластична, а раздразненията се появяват по-рядко. Косата и ноктите спират да се чупят.

Многобройните витамини, съдържащи се в продукта, са изключително важни за женския организъм. Те участват в правилното образуване на зародишните клетки и синтеза на полови хормони, а също така помагат за облекчаване на възпалението и нормализиране на цикъла.

Бърканите яйца и други ястия, приготвени от този питателен продукт, имат много полезни свойства и с право се използват в голямо разнообразие от хранителни програми. Трябва обаче да обърнете внимание на този факт: яйцата не съдържат фибри или каквито и да било диетични фибри. Тъй като тези сложни вещества са отговорни за нормалното функциониране на храносмилателната система, перисталтиката и прочистването на червата, се препоръчва да се ядат яйца заедно със зеленчуци, зърнен хляб.

Как яйцата влияят на имунитета?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес