Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се пие аспирин при високо кръвно?

14 август 2023, 10:00 часа

Хипертонията, наричана още „тихият убиец“, е сред най-значимите заболявания и е на едно от водещите места по инвалидизация и смъртност в световен мащаб, предизвиквайки сериозни сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт. Високото кръвно налягане е бич за съвременното общество, а фактът, че хипертонията може да остане неразпозната и недиагностицирана до момента на фатален инцидент, предизвикан от нея, я прави още по-опасна.

Редовното измерване на кръвното налягане в дома и по време на профилактичните прегледи при личния лекар е от ключово значение, но не само то е важно. Необходима е информираност сред обществото относно рисковите фактори, симптомите, както и какво да се избягва при вече диагностицирана хипертония. Огромен процент от страдащите от високо кръвно налягане например не са запознати, че аспирин при високо кръвно налягане не трябва да се приема по никакви поводи и причини без лекарско наблюдение. Вижте защо.

Аспиринът – цяр или убиец?

Аспиринът се основава на ацетилсалицилова киселина, която успешно повлиява:

  • болка – стоматологична, невралгична, ставна, мускулна и т.н.,
  • температура,
  • ревматоидни болки,
  • мускулна треска,
  • махмурлук и други.

Един от най-употребяваните медикаменти без рецепта при болка, висока температура, както и за профилактика на образуване на тромби – тоест профилактика на инфаркт и инсулт – аспиринът, обаче се оказва опасен за страдащите от хипертония и то най-вече за тези, които имат диагностицирана хипертония и приемат лекарства, за да контролират състоянието си. Това нестероидно противовъзпалително средство може сериозно да застраши живота на хипертониците, тъй като взаимодейства с приеманите от тях важни за здравето им лекарства и това взаимодействие не е в полза на пациента, а е опасно за здравето и живота му.

Вреден ли е аспиринът при консервиране?

Как аспиринът влияе на кръвното налягане?

Защо не трябва да приемаме аспирин при високо кръвно? Как и по какъв механизъм популярното хапче увеличава показателя на апарата за кръвно налягане? Всъщност аспиринът не влияе толкова пряко на кръвното налягане, причините да не се препоръчва приемът от хипертоници са съвсем други. Вероятно се чудите как точно, щом се препоръчва за профилактика на инсулта, аспиринът може да причини именно инсулт?

Ударите могат да бъдат причинени както от запушване на съдовете от тромби, за които аспиринът се явява средство за профилактика, така и от буквално скъсани кръвоносни съдове и кръвоизлив от тях, породен от рязък скок на кръвното налягане. А аспиринът, полезен против образуване на тромби, може да намали ефективността на медикаментите, приемани от хипертониците за контрол на кръвното налягане, и така да доведе до рязкото му увеличаване и кръвоизлив, костващ живота на болния или най-малкото водещ до тежки проблеми и инвалидизация.

Това е валидно не само за аспирина, но и за останалите нестероидни противовъзпалителни лекарства, които понижават ефектите от препаратите за контрол на високото кръвно, освен блокаторите на калциевите канали и на бета-блокери. Говорим обаче за аспирина, тъй като той е първенец по прием и закупуване, когато визираме противовъзпалителни медикаменти.

Невероятните приложения на аспирина, за които само българите не знаят

Води ли аспиринът до хипертонична криза?

Специалистите съветват хипертониците, които приемат лекарства за контрол на кръвното налягане, да не приемат подобни лекарства, без да се консултират с лекуващия лекар, тъй като не само аспиринът, но и парацетамолът, който не е НПВС, могат да доведат до повишаване на показателите на кръвното налягане и до хипертонична криза, изискваща спешна лекарска помощ.

Всъщност в сравнение с други нестероидни противовъзпалителни лекарства аспиринът има най-меко действие върху кръвното налягане и се счита за най-удачен за хипертониците, но това съвсем не го прави безопасен или безвреден за тях. Необходим е контрол на кръвното налягане, ако се налага прием на аспирин, както и коригиране на дозата на приеманите медикаменти за хипертонията, ако се налага прием на НПВС. Това обаче е задължение и отговорност на лекаря, така че аспирин при високо кръвно налягане не трябва да се приема на своя глава и без лекарска консултация.

Приемът на аспирин, както и на други лекарства от тази група, повишава както систоличното, така и диастоличното артериално налягане. Това, съчетано с факта, че според изследванията аспиринът намалява действието на медикаментите, които хипертониците приемат, за да поддържат кръвното си налягане в нормални граници, прави приемът още по-нежелан и опасен, ако същият не се наблюдава от лекар. 

Да приемаме ли аспирин профилактично, ако сме здрави?

Разбрахме, че хипертониците не трябва своеволно да приемат аспирин и други лекарства от същата група, но какво да правят здравите хора без заболявания – могат ли да приемат аспирин в ниски дози с цел профилактика на сърдечните заболявания? Този въпрос е спорен, а редица съвременни проучвания сочат, че, приеман от здрав човек, аспиринът не само не действа ползотворно, а напротив – увеличава риска от фатални сърдечни заболявания. Ето защо се препоръчва подобен прием с цел профилактика да се извършва само по лекарско предписание и само на рисковите групи, които не страдат от хипертония.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес