Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се пие вода преди лягане?

22 юли 2024, 16:20 часа

Трябва ли да се пие вода преди лягане? Изданието The Health Site дава отговор на този въпрос. Според някои твърдения, това е вредно и може да наруши съня. Но нощната жажда може да е сигнал от тялото за необходимостта от попълване на водния баланс, съобщава изданието.

Пие ли се вода преди лягане?

Пиенето на вода непосредствено преди лягане може да повлияе на качеството на вашия сън. Основният проблем е, че прекомерният прием на течности може да доведе до чести събуждания заради позиви за уриниране през нощта.

Защо ТРЯБВА да пиете вода с мед всяка сутрин?

Прекъснатият сън има отрицателно въздействие върху цялостното ви благосъстояние и може да доведе до куп неразположения. Въпреки това, умерената консумация на вода преди лягане не би трябвало да създава сериозни проблеми за повечето хора. 

Важно е да се има предвид, че реакцията към пиенето на вода преди лягане може да варира от човек на човек. Някои хора могат да изпият чаша вода и да спят през нощта, без да се събудят, докато за други е достатъчно малко количество течност, което да наруши съня им. Затова всеки трябва да се съобрази със спецификат на тялото си и да изгради оптимален режим на консумация на вода. 

Въпреки потенциалното неудобство от събуждането през нощта, пиенето на вода преди лягане може да има редица предимства. Водата помага за поддържане на оптимално ниво на хидратация в тялото, което е особено важно през горещия сезон или след интензивна физическа активност. В допълнение, адекватният прием на вода може да помогне за подобряване на метаболизма и премахване на токсините от тялото.

При изпитване на жажда преди лягане, отказът от пиене на вода може да доведе до лека дехидратация, особено ако човек не е консумирал достатъчно течности през деня. Симптомите на лека дехидратация могат да включват сухота в устата, главоболие и чувство на умора сутрин. В някои случаи това може да повлияе негативно на качеството на съня ви и цялостното ви благосъстояние. 

За да се сведе до минимум рискът от нощни събуждания, но в същото време да се осигури на тялото необходимата хидратация, се препоръчва да се пие по-голямата част от течността 1-2 часа преди лягане.

Това ще даде на тялото ви достатъчно време да абсорбира водата и ще намали вероятността от често уриниране през нощта. 

Редовната консумация на вода, включително преди лягане, може да има благоприятен ефект върху бъбречната функция. Достатъчното количество течност помага на бъбреците да филтрират кръвта по-ефективно и да премахнат метаболитните отпадъци. Въпреки това хората с бъбречно заболяване трябва да се консултират с лекаря си относно оптималния прием на вода.

При консумацията на вода преди лягане е важно да се обърне внимание на нейната температура. Твърде студената вода може да причини дискомфорт и да наруши процеса на заспиване. Най-добрият вариант е вода със стайна температура или леко топла. Някои експерти твърят, че топлата вода с лимон преди лягане, подпомага бързото заспиване и пълноценен сън. 

Полезно или вредно е пиенето на вода със сода?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес